Meštani Mlanče udruženi – branićemo naše reke od izgradnje MHE DO KRAJA

Tabla sa upozorenjem da investitori nisu dobro došli u Mlanču, skinuta je nakon manje od jednog dana.
Upozorenje da neće dozvoliti izgradnju mini hidroelektrana (MHE) na rekama ovog sela, okačili su meštani. Njihova odlučnost da odbrane reke, nekima se, izgleda, nije dopala. Odjutros, table nema.

Da se zakoni i odluke države ne poštuju, uverili smo se toliko puta. Da su reke zaštićene od izgradnje MHE još od 2020. godine odlukom Vlade o zaštiti prirodnog rezervata Golija – Studenica i Kulturnog predela Sliva reke Studenice od svih gradnji i to znamo. Ne znamo ko je uklonio tablu.

Izvor: Facebook/ Spasimo Studenicu

Da će četiri reke u okolini Mlanče, Beloševa, Strajinska, Grajićka i Jesenjska završiti u cevima, meštani ovog kraja strahuju godinama.

Izvor: Facebook/Spasimo Studenicu/ Strajinska reka

Kako nezvanično saznajemo, ovih dana radi se Studija uticaja na životnu sredinu a kojom su obuhvaćene četiri reke, iako je područje o kojem govorimo zaštićeno. Meštani su se juče organizovali i postavili tablu na kojoj je ispisano jasno upozorenje investitorima MHE da u ovaj kraj nisu dobrodošli.

Foto: Privatna arhiva

-Mi ćemo se boriti pravnim putem kao i do sada, ulažemo prigovore, žalbe, sve ono što je potrebno da bi zaštitili naše reke koje su pravo prirodno bogatstvo, a koje neko zbog toga što su takve kakve jesu, čiste, sa zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama hoće da uništi, kaže Radojko Dragićević, meštanin Mlanče.

Foto: Privatna arhiva

Da su ozbiljni u svojim namerama i da neće dozvoliti da im se reke stavljaju u cevi, pokazali su ljudi ovog kraja juče, postavljanjem pomenute crvene table. Međutim, ona je preživela samo jedan dan.

-Tabla nam je srušena. Juče smo je postavili danas je već nema, kaže Dragićević i dodaje, da ni on a ni njegova braća neće dozvoliti da se Beloševska reka koja prolazi kroz njihova imanja uništi izgradnjom MHE, ali da će meštani Mlanče udruženi i dalje braniti sve reke u ovom kraju.

-Na Grajićkoj reci već postoji jedna mini-hidroelektrana, a oko nje su razorani putevi potpuno, čak smo dobili i upozorenja da tuda ne možemo da prolazimo sa teškom mehanizacijom, kaže Dragićević.

Izvor: facebook/ Spasimo Studenicu/ Grajićka reka( kad ne radi MHE)

Kako nam je rečeno, zbog organizovanog skupa meštana, MHE na ovoj reci je juče isključena, pa je stanje bilo koliko toliko zadovoljavajuće. Iz Inicijative „Spasimo Studenicu“ dobili smo fotografiju, napravljenu samo par dana pre ovog skupa, na kojoj se vidi Grajićka reka i kako ona izgleda kada mini-hidroelektrana radi.

Izvor: Facbook/ Spasimo Studenicu/ Grajićka reka (fotografisano pre nekoliko dana kad radi MHE)

Podršku meštanima Mlanče u ovoj borbi pružili su juče i predstavnici Inicijative „Spasimo Studenicu“.

Izvor: Facebook/Spasimo Studenicu

-Iznenađeni smo ponovnim aktivnostima u slivu reke Studenice, jer je obećano da će se ovde zaustaviti se aktivnosti i da ćemo moći mirno da spavamo, to je poručio predsednik države, a mi smo mislili da nijedan pojedinac ne može biti jači od države, kaže Goran Nikolić iz Inicijative „Spasimo Studenicu“.

I pored toga što su meštani ovih krajeva udruženi u odbrani svojih reka, danonoćno strahujući za njihovu budućnost, pitamo se ko se oglušuje o Odluku Vlade o zaštiti prirodnog rezervata Golija – Studenica i Kulturnog predela Sliva reke Studenice?

I još jednom podsetimo, Vlada Republike Srbije još 2020. godine, donela je Odluku o zaštiti prirodnog rezervata Golija – Studenica i Sliva reke Studenice od svih gradnji, kako zbog zaštite reke tako i zbog zaštićenih životinjskih vrsta poput sivog sokola ali i drugih biljaka i životinja.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.