Meštani Godačice, Gledića i Ravanice u borbi sa vukovima: Pojedoše nam sve ovce (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Meštani tri sela gledićkog kraja već mesec dana muku muče, sa kako kažu, vukovima koji im napadaju ovce. Nekima od njih zaklana su gotovo čitava stada. Lovačko udruženje Kraljevo upućeno je u ovaj problem i ove nedelje biće organizovan lov na vukove, ukoliko se utvrdi da su oni napravili ogromnu štetu meštanima

Najmanje sedam domaćinstava iz pomenutih sela pretrpelo je ogromnu štetu, od vukova koji silaze u sela i napadaju stada. Mnogima od njih ostala je tek po neka ovca ili jagnje, dok su sve ostale zaklane.

Izvor: Privatna arhiva

-Od 15 ovaca meni je pojedeno 12. Ostao mi je jedan ovan i dva jagnjeta od kojih je jedno ranjeno. Šteta je ogromna, ali u ovom trenutku nam je najvažnije da se vukovi odstrele, nego da razmišljamo o nečemu drugom. Ukoliko se to ne desi, neću više moći da ih držim, a samim tim ni da održavam voćnjak. Ovce su do sad pasle po njemu i sve je bilo savršeno uređeno, a ovako bih morao da platim radnu snagu za to, što je nemoguće, kaže jedan od oštećenih meštana Godačice, Dragan Urošević.

Oštećeni meštani prosledili su nam fotografije koje su, malo je reći uznemirujuće.

Izvor: Privatna arhiva

Da li je u pitanju vuk, jedan ili više njih, kako tvrde meštani, pokušali smo da saznamo u Lovačkom udruženju Kraljevo, koje je nadležno za ovaj kraj.

Izvor: Privatna arhiva/Godačica

-Zadnjih 30 godina, koliko ja znam nije odstreljen vuk na području Gledićkih planina niti su pričinjene neke velike štete.  Za ovo što se događa poslednjih dana intenzivno, dobili smo prijave od građana putem telefona i snimaka koje su nam slali, ali se do sada niko zvanično nije obratio. Način na koje su ovce zaklane govori da je u pitanju vuk, međutim i psi lutalice na isti način mogu da pričine ovakvu štetu, kaže Uroš Đoković, predsednik Lovačkog udruženja Kraljevo.

Foto: Filter media

Kako dodaju iz Lovačkog udruženja ovakav način klanja ovaca nije uobičajen za vuka.

-Vuk kada zakolje ovcu on je odnese da je na miru pojede, tako da još uvek nismo sigurni da li je o tome reč. Imamo neproverene informacije da je iz jednog stana u Kraljevu pušteno dva vuka na ovu lokaciju. Ovo su za sad nepotvrđene informacije i radi se na njihovom utvrđivanju, dodaje Đoković.

Lovačko udruženje Kraljevo je u svakom trenutku na raspolaganju da odreaguje putem svojih zakonskih nadležnosti.

-Naši godišnji planovi gazdovanja jasno definišu kako i prema kojoj vrsti divljači reagujemo. Za lovište „Ibar“ koje obuhvata i područje Gledićkih planina planirano je tri jedinke za odstrel, što znači da populacija vuka nije u porastu odnosno da ne bi trebalo da domaćinstva budu ugrožena, kaže Đoković.

U Lovačkom udruženju naglašavaju da vlasnici domaćih životinja, a pre svega ovaca u ovom kraju, ne mogu prepustiti ovce bez nadzora i kontrole kako u toku dana tako i u toku noći.

-U toku noći ovce moraju biti zatvorene u stajama ili štalama od čvrstog materijala koji apsolutno sprečavaju da divljač ne može da uđe i da ih ugrozi. Ono što smo uočili i na šta smo skretali pažnju u ranijem periodu, ovce u području Gledićkih planina šetaju bez nadzora, bez čuvanja od strane pastira ili ovčarskih pasa a zalaze u šume i bez vlasnika, kaže Uroš Đoković za Filter media.

Foto: Filter media
Foto: Filter media

Svako selo na području Gledićkih planina ima svoju lovačku sekciju koja broji oko 15 članova, iskusnih lovaca. Iz Lovačkog udruženja Kraljevo poručili su da će do kraja nedelje intenzivno raditi na rešavanju nastalog problema.

-Do kraja nedelje ćemo sigurno nekoliko puta organizovati lov. Lovočuvarska služba je konstantno na terenu, ali nisu uočili tragove niti znakove prisustva vuka u tom kraju, što naravno ne znači da ih tamo nema ili da su došli iz nekog drugog kraja. Kada se dokaže da je šteta od vuka u pitanju a vlasnici kojima su stradale ovce zvanično prijave štetu onda ćemo moći da idemo u procenu štete. Bez zvaničnog dokaza koje podrazumeva prisustvo lovnog inspektora, stručnog lica za gazdovanje lovištem Lovačkog udruženja, nadležnog veterinara i policije svim oštećenim građanima u tom slučaju, šteta bi sigurno bila nadoknađena. Mene zaista iznenađuje da pored tolike štete, niko od meštana nije zvanično prijavio slučaj Lovačkom udruženju, zaključuje Đoković.

Ono što je u ovom trenutku najvažnije za meštane ovih krajeva, odnosno stanovnike Godačice, Gledića i Ravanice jeste da će se do kraja nedelje organizivati lov na vuka, kako bi se sačuvala ona stada koja su ostala. Do tada, nadamo se da neće biti još štete, kakvu smo videli na fotografijama oštećenih meštana, koje je zadesila tragedija za svakog seljaka.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.