Kraljevo:Muke sa koronom-svaki drugi testirani pozitivan

Iako se broj zaraženih virusom Covid 19 unazad dva tri meseca povećava, prema rečima lekara u Kraljevu ovih dana doživljava kulminaciju. Do kada će ovaj talas korone trajati lekari ne mogu da procene.

-Situacija je zaista alarmantna. Na dnevnom nivou u kraljevačkoj kovid ambulanti testira se preko 300 građana. Polovina testiranih bude pozitivna na koronu. Kada su deca u pitanju situacija je slična. U dečijoj kovid ambulanti tokom jednog dana testira se oko 50 mališana, od kojih polovina i bude pozitivna na korona virus, kaže dr Mirjana Krčevinac, direktorka Doma zdravlja Kraljevo.

Foto: Filter media/dr Mirjana Krčevinac

Izveštaj Zavoda za javno zdravlje Kraljevo sa nedeljnim podacima možete pogledati OVDE

Ono što je olakšavajuća okolnost u ovom korona talasu, jesu blaži simptomi, u odnosu na one sa početka pandemije.

-Kada je u pitanju odraslo stanovništvo od simptoma najčešće dominira visoka temperatura praćena blagim bolom u grlu. Na sreću, nemamo pneumonija ni teških kliničkih slika. Kod dece takođe, temperatura praćena pojavom mučnine, što je negde i specifično i van korone za ovaj letnji period da deca oboljevaju od retro virusa praćenog digestivnim tegobama, kaže Krčevinac.

Foto: Filter media/arhiva

U populaciji odraslog stanovništva najčešće virus „zakače“ mlađi ljudi i oni u srednjim godinama, jer su, kako ističu lekari, oni najstariji i najzaštićeniji vakcinacijom. U populaciji dece najčešće oboljevaju deca predškolskog uzrasta pokazuju podaci.

Foto: Filter media

Za sada nemamo teške kliničke slike niti upućene pacijente u specijalizovane kovid bolnice gde je za nas referentna ustanova kovid bolnica u Kruševcu. Međutim, ispred kovid ambulanti svakodnevno su velike gužve, naročito u rani m jutarnjim i kasnim popodnevnim časovima, zbog velikih vrućina, pa ovom prilikom apelujemo na sve građane za strpljenje jer je i naš zdravstveni sistem opterećen usled zaražavanja virusom i medicinskih radnika, dodaje dr Krčevinac.

Podsećamo, kovid ambulanta za odraslo stanovništvo koja se nalazi u zgradi Medicine rada, radi svakog dana od 7 do 22 časa.

Izvor: ZC “Studenica”

Kovid ambulanta za decu koja se nalazi u okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece, radi svakog dana od 7 do 20 časova.

Foto: Filter media

Lekari Doma zdravlja Kraljevo apeluju na sve sugrađane koji osete bilo kakve simptome, ili posumnjaju da su zaraženi Covidom 19, da se prvo jave u kovid ambulantu, umesto svom izabranom lekaru.

Podsećamo, od 3. avgusta 2022. godine, počela je vakcinacija protiv Kovid 19 a odvija se svakog radnog dana u periodu od 14 do 20 časova.

Vakcinacija se sprovodi u Internističkoj ambulanti koja se nalazi u suterenu Poliklinike.

Građani sa sobom treba da ponesu ličnu kartu ili pasoš, saopšteno je iz Doma zdravlja Kraljevo.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.