Kraljevo: U toku obuka vojske na samohodnim haubicama

U samohodnom haubičkom artiljerijskom divizionu iz sastava Druge brigade kopnene vojske u toku je intenzivna obuka profesionalnog sastava za borbenu upotrebu samohodnih haubica 122 mm 2S1 „gvozdika“, saopštava Ministarstvo odbrane RS.
Izvor: Ministarstvo odbrane RS

Na poligonima za obuku i u kasarni „Jovan Kursula“ u Kraljevu, posluge ovih artiljerijskih sistema osposobljavaju se za realizaciju kolektivnih zadataka i unapređuju obučenost za pružanje vatrene podrške manevarskim jedinicama Kopnene vojske.

Izvor: Ministarstvo odbrane RS

Kako je saopšteno, u ovom periodu, vojnici i starešine se osposobljavaju za pripremu i izvršenje posrednog artiljerijskog gađanja, sa težištem na uvežbavanju radnji i procedura neophodnih za ostvarivanje iznenadne, efikasne i koncentrisane artiljerijske vatre po ciljevima na različitim daljinama.

Izvor: Ministarstvo odbrane RS

Tokom procesa obučavanja, osim na osnovnoj, obuka se realizuje i na modernizovanoj varijanti „gvozdike“, koja nakon ugradnje savremenog sistema za upravljanje vatrom ima veću vatrenu moć, brzinu i preciznost gađanja, i ostvaruje jači efekat dejstva po cilju istovremenim udarom više projektila.

Ovaj ciklus obuke biće završen realizacijom taktičke vežbe sa bojevim gađanjem, kada će se u praksi proveriti osposobljenost posluga haubica za realizaciju namenskih zadataka.

Samohodna haubica 122 mm 2S1 „gvozdika“ je namenjena za uništavanje i neutralisanje žive sile i artiljerijskih oruđa neprijatelja, rušenje otpornih tačaka, žičanih i drugih prepreka, pravljenje prolaza u minskim poljima i preprekama, kao i za osvetljavanje i zadimljavanje bojišta, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.