Crkva brvnara u Cvetkama u novom ruhu

Ovih dana na crkvi brvnari u Cvetkama, posvećenoj Svetoj Bogorodici, izvode se konzervatorsko-restauratorski radovi. Sredstva su obezbeđena iz budžeta Grada Kraljeva a reallizuju se preko Zavoda za zaštitu spomenka kulture Kraljevo. Vrednost radova je 1.194.930 dinara
Izvor: Grad Kraljevo

Radovi na zaštiti ovog značajnog objekta treba da produže vek trajanja hrama i na taj način ga spasiti od devastacije kao posledice atmosferskih prilika. Izvođač radova je kraljevačka firma Archidesing ING.

Izvor: Grad Kraljevo

-Kada radovi budu završeni u potpunosti, mislim da ćemo u narednih pedeset-šezdeset godina, uspeti da sačuvamo crkvu koja je veoma značajna jer se pored nje nalazi i grob Jova Kursule, čuvenog ustanika i megdandžije, poručio je gradonačelnik Predrag Terzić, obilazeći radove.

Zbog posebnih arhitektonskih i istorijskih vrednosti, crkva brvnara u Cvetkama utvrđena je za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Izvor: Grad Kraljevo

-Crkve brvnare su nam ostatak graditeljstva iz 18. i 19. Veka, pa je iz tog razloga Zavod posebno posvećen zaštiti ove vrste spomenika kulture. Na cvetačkoj crkvi brvnari sproveli smo radove na zaštiti krovnog pokrivača i krovne konstrukcije. Crkva je u potpunosti sada zaštićena sredstvima protiv crvotočine i premazima koji će produžiti trajanje drveta kojim je sagrađena. Očekuju nas radovi na postavljanju poda – ploča , koje su originalne, pronađene u crkvi i novih ploča čija se isporuka očekuje u narednim danima, kaže Katarina Grujović Brković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Izvor: Grad Kraljevo

Prvi podaci o izgradnji crkve potiču još iz 18. veka koji govore da je na ovom mestu postojala crkva koja je stradala posle Prvog srpskog ustanka.

Današnja crkva brvnara sagrađena je 1824. godine, a nakon dorade 1880. Poprimila je sadašnji izgled.

Izvor: Grad Kraljevo

Zanimljiv podatak pronađen u arhivskoj građi svedoči o tome da je majstoru za izgradnju crkve brvnare isplaćeno 500 groša i 20 para.

Da je crkva brvnara u Cvetkama izuzetno značajna kao prostor koji je istorijski značajan za srpski narod, govori i činjenica da je slavni Jovan Kursula donet na ovo mesto, gde je proveo poslednje trenutke života, a na kraju tu je i sahranjen.

Izvor: Grad Kraljevo

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.