Cene skaču u nebo – evo šta je sve poskupelo i koliko

Da li ste primetili koliko su gotovo sve namirnice poskupele i da  smo za isti novac prošle godine mogli da pazarimo daleko više namirnica nego danas?

Poslednjih dana posebnu pažnju privukla je fotografija postavljena na grupi Kraljevčani, iz jednog poznatog lanca drogerija, gde je dezodorans – antiperspirant poskupeo za preko 100 odsto. Pre samo nekoliko nedelja, mogli smo da ga pazarimo za oko 280 dinara.
Izvor: Facebook/ Kraljevčani/ Jelena Jeca Milovanović

Da cene svih proizvoda skaču iz dana u dan, postalo je sada već toliko primetno da građani gotovo svakodnevno na društvenim mrežama dele fotografije iz različitih trgovina gde ih dočeka neprijatno iznenađenje.

U nastavku teksta pogledajte istraživanje Nove ekonomije koje prati rast cena osnovnih životnih namirnica počev od februara meseca pa sve do juna. Iako, nijedan od proizvoda nije poskupeo za 100 odsto, poskupljenja su evidentna.

Na primer, cena junećeg buta za kilogram u februaru je iznosila 1149,99 dinara dok je za isti proizvod u junu trebalo izdvojiti 1299,99 dinara. U nastavku pogledajte tabelu Nove ekonomije.

Izvor: Nova ekonomija

Nakon godišnjih odmora (ko je mogao da ih priušti) videćemo kakva će jesen biti pred nama.

Ali čini se da inflacija ne zabrijanjava previše guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković.

“Vremena jesu krizna kada je inflacija u pitanju, postala je to jedna od glavnih tema. Jeste to, mogu da kažem jedna vrsta bure, ali nije uragan. Naš brod nije šupalj, a ovaj kapetan sa svojom ekipom je dokazao da ume da vodi ovaj brod”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković na prezentaciji novembarskog Izveštaja o inflaciji.

I ovo nažalost neće biti kraj. Ekonomisti predviđaju da će međugodišnja inflacija iznositi 14%.

Ono što sigurno znamo je da nas u Kraljevu očekuje poskupljenje grejanja od nove grejne sezone, pitanje električne energije je još uvek neizvesno, a odlazak u trgovinu po osnovne namirnice, za sada izgleda tako da račun proveravamo po nekoliko puta. Da ne pominjemo strah od narednog odlaska u trgovinu.

Da li ste i vi primetili koliko je sve poskupelo i poskupljenje kog proizvoda vas je najviše zabrinulo?

Izvor: Nova ekonomija

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.