Zakon jasan – policija vas može privesti ukoliko imate lek sa određene liste kod sebe bez recepta

Izvor/Foto: Pixabay

Prošlonedeljno privođenje glumice Milene Božić u Kraljevu zbog posedovanja jedne tablete „bromazepama“ bez propratne dokumentacije, u javnosti je izazvalo dosta polemike.

Ceo tekst možete pročitati Ovde

Da li je policija prekršila zakon? Da li je „bromazepam“ lek koji spada u psihoaktivne supstance? Kakva kazna je propisana za to, sve ovo su pitanja o kojima se danima raspravlja. Pravnici su jednog, dok farmaceuti imaju pomalo drugačije mišljenje. Međutim, zakon je jedan i vrlo jasan.

“Policija nije prekršila zakon zbog privođenja glumice kod koje je pronađen ‘bromazepam’. Nije važno da li je reč o jednoj ili više tableta. Ista je stvar i kada se kod nekog nađe pola ili gram droge. Naš Krivični zakon, u članu 246 jasno navodi da se bez propratne dokumentacije ne smeju posedovati ovakve tablete, jer one spadaju u psihoaktivne supstance. Ako se kod nekoga nađu, može mu se izreći novčana kazna ili zatvor do tri godine”, kažu u Tužilaštvu, a prenose Novosti.

Foto: Filter media

Kako se dalje dodaje, tablete „bromazepama“ nalaze se na listi psihoaktivnih supstanci, koja je objavljena i u Službenom glasniku. Iako pojedini pravnici smatraju da se otišlo predaleko u ovom slučaju, te da se problem može rešiti oportunitetom, odnosno plaćanjem novčane kazne ili društveno-korisnim radom, dodaju da se ovaj lek istina nalazi u apotekama u slobodnoj prodaji i izdaje preko elektronskog recepta koji bi kao dokaz trebali imati uz sebe.

žFarmaceuti kažu da lek „bromazepam“ ne spada u opojne droge, jer se izdaje u apotekama uz recept, Ovaj lek koristi se za smanjivanje napetosti, uznemirenosti, mogu ga koristiti srčani bolesnici, oni koji boluju od povišenog pritiska a ima svoju upotrebu i u ginekologiji. Lek spada u grupu anksiolitika, a može ga prepisati lekar specijalista psihijatar, kardiolog i lekar opšte prakse.

U apotekama se vodi posebna evidencija izdavanja ovih lekova, što policija može uvek da iskontroliše. ‘Bromazepam’ se, kao i većina lekova, izdaje u apoteci putem elektronskog recepta. Pacijent bez ikakvog dokumenta kao dokaza, naročito hronični bolesnici, moraju da ga nose svuda sa sobom i uzimaju terapiju u određeno vreme”, kažu farmaceuti, a prenose „Novosti“.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.