U kovid ambulanti u Kraljevu povećan broj pregleda – sve više pozitivnih

Sve više zaraženih svakoga dana, preti li nam korona ponovo ili ćemo uspeti da je sprečimo. Lekari u Kovid ambulanti u Kraljevu podsećaju na poštovanje epidemioloških mera

Situacija za sada nije alarmantna kao pre, ali evidentno je da se nešto dešava, jer imamo svakog dana sve više građana koji dolaze na testiranje, dok se i broj pozitivnih povećava, kažu u Kovid ambulanti u Kraljevu, naglašavajući da je u ovom momentu potrebno raditi na prevenciji, kako ne bi došli u problem sa kojim smo se borili dve godine.
Izvor/Foto: Produkcija Melos

-Primetan je povećan broj pacijenata u poslednjih nekoliko dana. Srećom, za sada su to lakši simptomi, odnosno blaže kliničke slike, praćene respiratornim infekcijama, curenjem nosa, bolovima u grlu, kašalj. Dosta pacijenata nam se javlja sa visokom temperaturom, preko 38 stepeni, međutim ima slučajeva i sa niskom telesnom temperaturom, kaže dr Svetlana Vučetić Petrović, lekar opšte medicine u Kovid ambulanti u Kraljevu.

Ove tegobe najčešće su praćene umorom, malaksalošću, bolovima u mišićima i zglobovima. Ipak, pravila nema. Javljaju se i pacijenti koji su asimptomatski, koji se javljaju sa veoma niskom temperaturu, a rezultat je kovid pozitivan.

-Retko se javlja teška klinička slika da pacijenta moramo odmah da upućujemo u bolnicu, a po proceni lekara prema opštoj kliničkoj slici, pacijent se ukoliko je potrebno upućuje dalje u Infektivnu ambulantu, kaže dr Vučetić Petrović.

Da je korona nepredvidiva pokazuje podatak da u ovom trenutku od nje oboljevaju i mlađi i stariji građani.

-Ovim putem apelujem na sve građane da se pridržavaju epidemiološki mera, poštovanje Uredbe Vlade RS koja je doneta, a koja predviđa obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama, kako za zaposlene tako i za sve građane. Mnogo njih dolazi bez maske, sa simptomima korone, i to je nedopustivo, jer kada uđete u kovid ambulantu nezaštićeni, ne odgovarate više samo za sebe, već i za sve druge pacijente, naglašava dr Svetlana Vučetić Petrović.

Lekari dodatno apeluju na građane da ukoliko osete bilo koji od navedenih simptoma, odmah dođu u Kovid ambulantu kako bi bili testirani, pregledani i dobili adekvatnu terapiju. Na građane se apeluje da ne idu odmah kod svog izabranog lekara, već u Kovid ambulantu kako bi se utvrdilo prisustvo korone i sprečilo širenje virusa na ostalu populaciju.

Radno vreme Kovid ambulante je svakog dana od 7 do 17 časova.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.