Sećanje glumačke legende Marka Nikolića na rodno Kraljevo

Foto: Printscreen/Youtube

Legenda među glumcima stare generacije čuveni Giga Moravac – Marko Nikolić rođeni je Kraljevčanin. Gotovo nikada nije propuštao priliku da u svojim intevjuima govori o gradu na Ibru a ovako ga se sećao.

-Moja porodica prva je imala TV  pa su kod nas dolazile komšije da gledaju program, sećao se Nikolić u emisiji „Balkanskom ulicom“ na RTS –u tokom jednog od svojih gostovanja.

-Volim da pevam, imam razne cikluse pesama koje sam klasifikovao u pesme o pticama, rekama…a prva pesma koju zapevam o rekama je naravno „Stani, stani Ibar vodo“, sa setom je govorio.

Nikolić se prisetio i momenta kada je kretao na studije u Beograd a stariji kraljevački studenti mu tom prilokom objašnjavali kako da se najlakše popne od železničke stanice Balkanskom ulicom do Terazija.

-Kažu dođeš do raskrsnice ulica Admirala Geprata i Balkanske, spustiš kofer, posteljinu da se odmoriš i sačekaš zgodnu damu. Propustiš je da ide ispred tebe i ti za njom, tako te ona „iznese“ do hotela Moskva, govorio je Nikolić u jednom intervjuu iz 2006. godine.

Nikada iz Kraljeva tokom studija nisam polazio za Beograd bez pečenog pileta, prisećao se Nikolić.

Majka mu je bila učiteljica, ali sa, kako je govorio, velikim darom za glumu.

-Kada je osnovano prvo proofesionalno pozorište u Kraljevu 1947. godine, ona je dobila direktivu da iz škole pređe u pozorište kao glumica.

Marko Nikolić zaljubio se u pozorište tako što je sa majkom odlazio na probe u Kraljevačko pozorište.

Ljubav i talenat prema muzici otkrio je kao đak kraljevačke Gimnazije. Sa drugovima je osnovao rok grupu „Vršnjaci“, kasnije je bio gitarista i frontmen u grupi „3+3“. Međutim, svirke u kraljevačkom Elektrokombinatu bile su veoma posećene.

-Svirali smo za 500-600 ljudi četvrtkom, subotom i nedeljom. Zarađivali smo puno para i zbog toga me je zamrzeo direktor Gimnazije, pričao je Nikolić.

Iako već tri godine nije među nama, trag koji je ostavio na glumačkoj sceni neizbrisiv je. Aktivno je glumio kako u pozorištu tako i na filmu od 1963. do 2018. samo godinu dana pred smrt. Do kraja života uvek je rado govorio o rodnom Kraljevu a ovaj tekst posvećujemo sećanju na jednog od najvećih glumaca, našeg Kraljevčanina gospodina Marka Nikolića.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.