„Proradio“ katastar u Kraljevu

Foto: Filter media

Polovina od ukupnog broja službi za katastar je ponovo funkcionalna, nakon računarske sabotaže koja se dogodila 14. juna, saopštio je Republički geodetski zavod.

Među gradovima u kojima služba za katastar nije radila, našlo se i Kraljevo, međutim, od juče ova služba je ponovo na usluzi građanima.

Zašto nije radio katastar više od 20 dana?

Iz Republičkog geodetskog zavoda saopštavaju da ova služba nije radila zbog hakerskih upada u sistem. Nakon toga, ova služba je stavljena van funkcije, dok se radilo na uspostavljanju sistema i testiranju zaštićenijeg sistema.

Sindikati RGZ su tokom jučerašnjeg dana izrazili su bojazan da su korišćeni jeftini, besplatni zaštitni programi, a da softveri koji su plaćeni milionima evra nisu imali adekvatnu zaštitu sistema.

„Priča o brojnim servisima koji su na platformama RGZ je zaista odvalačenje pažnje sa krucijalnih pitanja, a ona se tiču najznačajnijeg dela RGZ – baze katastra nepokretnosti. Pored toga, otvoreno je i pitanje bezbednosti i zaštite svih softvera, servera, kao i personalnih radnih stanica na kojima poslove obavljaju zaposleni službenici“, ukazuju sindikati.

Ono što je lako zaključiti jeste da su programi zaštite i antivirusi koji su instalirani bili neadekvatni i nedovoljni da zaštite ceo sistem, a pitanje je da li je na bezbednost sistema uticala činjenica da su softvere izrađivale IT kompanije iz nekih susednih zemalja, iako je Srbija lider u ovom delu Evrope u oblasti informacionih tehnologija, poručuju iz sindikata RGZ.

Služba katastra u Kraljevu radi svakog dana od 7 do 15 časova.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.