Poslednje upozorenje kraljevačkih vatrogasaca

Foto: Filter media

Uskoro kreću kontrole na terenu

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na sve građane da u ovom periodu ne vrše spaljivanje biljnih ostataka, niskog rastinja, smeća pored puta, kao i da ne pale vatru u šumi i na obodu šuma zbog povečane opasnosti od širenja požara.
Foto: Filter media/Vatrogasno-spasilačka brigada Kraljevo/Pero Luković

-Požari u ovom periodu visokih temperatura posebno, lako mogu da ugroze živote naših građana i da nanesu veliku materijalnu štetu, kaže Pero Luković, zamenik komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade u Kraljevu.

Prema podacima Sektora za vanredne situacije samo tokom juna i jula registrovano je blizu 5000 vanrednih situacija, od čega blizu 4000 požara odnosno oko 3000 požara na otvorenom. Sektor za vanredne situacije beleži podatke na nivou čitave Srbije.

Foto: Filter media

U narednim danima očekuje se duži sušni period bez padavina, a ovakvo vreme pogoduje nastanku požara i njegovom veoma brzom širenju.  Ovom prilokom pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade u Kraljevu još jednom su apelovali na građane da se ponašaju savesno kako ne bi ugrozili kako svoj, tako i živote drugih ljudi.

-Nemojte vršiti spaljivanje biljnih ostataka, smeća, ne palite vatru u šumskom području. Zaista je vreme takvo da se požar nenormalnom brzinom lako proširi, dodaje Luković.

Kazne za izazivanje požara kreću se od 10.000 dinara za fizička, odnosno od 300.000 do 1.000.000 dinara za pravna lica. Ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumama i u udaljenosti od šuma od 200 m. I za ovakvu vrstu požara zaprećene su kazne od 10.000 do 50.000 dinara.

Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa svim linijama rada u Ministarstvu unutrašnjih poslova ali i sa drugim Inspekcijskim službama na Republičkom i lokalnom nivou, vršiti obilazak terena u cilju pronalaženja građana koji neovlašćeno pale vatru, a u cilju bezbednosti građana i velikih materijanih šteta.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.