Poskupljenje javnog prevoza i vode u Kraljevu – čeka se zvanična odluka

Foto: Filter media

Članovi Gradskog veća u Kraljevu usvojili su predloge JKP „Vodovod“ i Autoprevoza Čačak, o poskupljenju vode i prevoza za 20%.

O ovom predlogu, koji bi uskoro mogao da postane i zvaničan, preostalo je da se na Skupštini, koja je zakazana za 8. jul,  izjasne odbornici.

Nešto ranije, podsećamo, ova dva preduzeća, poslala su predloge o poskupljenju svojih usluga, uz obrazloženja koja možete pročitati u nastavku teksta.

Kako stoji u obrazloženju predloga o promeni cene vode JKP Vodovod Kraljevo cena vode nije menjana od 25. septembra 2013. godine.

Ovaj nivo cena komunalnih usluga već duže vreme ne omogućava održivost sistema za proizvodnju i distribuciju vode i prečišćavanje otpadnih voda jer je došlo do veliko uvećanja troškova za proizvodnju, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda. U obrazloženju predloga JKP Vodovod o povećanju cena usluga stoji da je došlo do značajnog povećanja cene električne energije, goriva i maziva ali i materijala za proizvodnju vode i ostalih elemenata koji učestvuju u proizvodnji zdrave pijaće vode.

Ukoliko se i odbornici Skupštine Kraljeva pozitivno izrare o ovom predlogu, Kraljevčani će vodu uskoro plaćati – za ona domaćinstva koja imaju kanalizaciju važeća cena je 84,85, dok bi nakon poskupljenja građani ovu komunalnu uslugu mogli da plaćaju 101,73 dinara za kubik.

Što se tiče privrede umesto sadašnjih 151,66 dinara po kubiku ova usluga bi iznosila 181,89 dinara.

Obrazloženje Autoprevoza Čačak o poskupljenju prevoza

Gradski prevoz u Kraljevu poslednji put promenio je cenu u decembru 2020. godine

U međuvremenu (od decembra 2020. godine kada je prevoz poskupeo za 9 odsto) porasli su troškovi održavanja i servisiranja vozila za oko 25 odsto, troškovi zarada za oko 45 odsto, a najavljena su i povećanja cena svih ostalih troškova koji bi u velikoj meri otežali poslovanje.

Rast troškova zarada u proteklih godinu dana odnosi se i na nedostatak profesionalnih vozača, pa su tako u ovom preduzeću( uprkos povećanju u skladu sa minimalnom cenom rada) imali i dodatno povećanje cene rada kako bi se sačuvao dovoljan broj zaposlenih.

U obrazloženju je navedeno i da bi sa povećanjem od 20 odsto cene prevoza on i dalje bio jeftiniji ili u rangu sa cenama ostalih gradova u okruženju.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, poskupljenje ove dve usluge, Kraljevčani mogu očekivati, 30 dana nakon što javnost bude obaveštena o novim, za 20% (u ovim slučajevima) višoj ceni.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.