Podsticaj poljoprivrede – od 150 prijavljenih novac dobilo 145 gazdinstava

Izvor/Foto: Pixabay

Iako je za oblast poljoprivrede ove godine opredeljeno oko 20 miliona dinara više u odnosu na prošlu (81 milion ove godine, 65 miliona prošle godine), za subvencije u oblasti poljoprivrede nije se prijavio dovoljan broj poljoprivrednika

Po ovogodišnjem konkursu za podsticaj poljoprivrede koji je bio otvoren tačno 30 dana od raspisivanja 5. maja, sredstva će biti dodeljenja vlasnicima 145 poljoprivrednih gazdinstava, od ukupno 150 prijavljenih.

Grad Kraljevo za podsticaj poljoprivredi dodeljuje od 30-45% bespovratnih sredstava.

Za ovu namenu planirano je 37 miliona dinara, dok je za podsticajna sredstva utrošeno 30. 020,129 dinara jer se nije prijavio dovoljan broj poljoprivrednika na pomenuti konkurs, a preostali novac biće raspodeljen naknadnim konkursom.

Prva potpisivanja ugovora između poljoprivrednika i Grada Kraljeva biće već ove nedelje, tačnije u četvrtak, a potpisivanje ugovora trajaće tri dana.

Od dana potpisivanja pa u narednih 15 dana, poljoprivrednicima će biti uplaćen novac.

Od pre dve godine ova sredstva dodeljuju se po nešto drugačijem kriterijumu nego do tada, kako bi se izbeglo ponavljanje istih poljoprivrednika koji svake godine dobijaju subvencije, pa je tako uvedeno bodovanje, koje pored standardnih uslova koje podnosilac mora da ispunjava za određenu granu poljoprivrede, dodatnih 30 bodova dobija poljoprivrednik koji se do sada nije prijavljivao za subvencije, a 20 dodatnih bodova podnosilac koji je mlađi od 40 godina i ima završen IV stepen stručne spreme.

Izvor: Gradsko veće

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.