Počelo odbrojavanje – Zlatne harmonike odjeknuće Kraljevom

Drugi po redu Festival „Zlatne harmonike Kraljeva, održaće se u naredna tri dana, a u sklopu njega održaće se brojni koncerti harmonikaša i narodne muzike.

-Festival ima za cilj da pored negovanja narodne muzike na harmonici, promoviše narodnu muziku vokalno-instrumentalnu interpretiranu na jedan ispravan način, poštujući sve zakonitosti koje se zahrevaju, rekla je Elizabeta Todorović, direktorka Kulturnog centra „Ribnica“ koje je organizator festivala.

Foto: Filter media

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije povodom najave muzičkog događaja, čitave ove priče ne bi bilo da nisu postojali neki ljudi sa početka 20. veka.

-Svetozar Toza Živković, Vitomir Voja Trifunović, Nenad Neša Mićović, Mihajlo Milovanović Ciga, Predrag Živković Tozovac, Zoran Peković i Novica Negovanović, imena su koja su obeležila 20. vek u muzičkoj umetnosti i koji su svojim delovanjem na muzičkoj sceni zaslužili jedan festival njima u čast, istakla je Todorović.

Pored već eminentnih harmonikaša Miše Mijatovića, Vlade Panovića i Aleksandra Sofronijevića u programu će učestvovati i mladi harmonikaši ali i poznata imena narodne muzike koja će zapevati na koncertu „Kraljevo Tozovcu“.

Izvor: KC “Ribnica”

-Pored bogatog programa koji počinje sutra, veliki koncert na Trgu srpskih ratnika „Kraljevo Tozovcu“ je svakako nešto što će obeležiti ovogodišnji festival. Nastupiće brojni pevači narodne muzike a izvodiće se sve kompozicije našeg velikana, kaže Miša Mijatović, umetnički direktor festivala i dodaje da će sledeće godine isti ovakav koncert biti organizovan u čast pokojnog Novice Negovanovića.

Izvor: KC “Ribnica”

-Nadam se da će ovaj festival postati tradicionalan i da ćemo mi kao Kraljevčani biti ponosni na naše harmonike, jer Kraljevo se u drugim gradovima u Srbiji ali i širom sveta prepoznaje po našoj harmonici, kaže gradonačenik Predrag Terzić.

U nastavku teksta donosimo vam program trodnevnog festivala:

Prvi festivalski dan,  28. jul – master klas i program „Kraljevački harmonikaši”

U Svečanoj sali Gradske uprave 28. jula od 10.30 do 14.00 održaće se master klas za soliste na harmonici, koji će  voditi  Vlada Panović, umetnički rukovodilac Narodnog orkestra RTS-a. Nastava će se održati interaktivno.

Na istom mestu od 20.00 održaće se program pod nazivom „Kraljevački harmonikaši”. Muzičku istoriju Kraljeva, pored značajnih pevačkih imena, obeležili su i vrsni instrumentalni solisti na harmonici: Svetozar Toza Živković (1908-1941), Vitomir Voja Trifunović (1916-2007), Nenad Mićović (1924-1995), Mihailo Ciga Milovanović (1935-2003), Predrag Živković Tozovac (1936-2021), Zoran Pejković (1941-2001) i Novica Negovanović (1945-2021). Ovaj program biće satkan od priče i pesama koje su se pevale u vreme kada su oni živeli i stvarali. U programu učestvuju Vlada Panović, Miša Mijatović, Zoran Seničić, Dejana Đekić, Raša Pavlović i mladi harmonikaš Vladan Milićević sa KiM.

Drugi festivalski dan, 29. jul – radionica za vokalne soliste i takmičenje harmonikaša

U Svečanoj sali Gradske uprave u četvrtak, 29. jula od 10.30 do 15.00, održaće se radionica za vokalne soliste koju će voditi Danka Stojiljković.

Na Trgu srpskih ratnika sa početkom u 21.00 održaće se takmičenje mladih harmonikaša koji se nadmeću za nagradu/priznanje „Novica Negovanović”. Prvonagrađeni takmičar dobija snimanje, aranžman i produkciju jedne numere u studiju Aleksandra Sofronijevića. Druga i treća nagrada su novčane.

U revijalnom delu programa nastupaju Vlada Panović sa Narodnim orkestrom RTS-a, Miša Mijatović, Novica Negovanović mlađi, Radiša Urošević, Danka Stojiljković i dvoje polaznika radionice za vokalne soliste.

Treći festivalski dan – 30. jul – Koncert  „Kraljevo Tozovcu”

U subotu, 30. jula, na Trgu srpskih ratnika u 21.00 održaće se koncert pod nazivom  „Kraljevo Tozovcu”. Predrag Živković Tozovac, poreklom iz Kraljeva, bio je harmonikaš, interpretator i kompozitor pesama  „za sva vremena”. Na ovom koncertu biće izvođene njegove pesme. 

U programu učestvuju Miroslav Ilić, Lepa Lukić, Slavko Banjac, Snežana Kopunović, Aleksandar Tirnanić i  Jovan Mihaljica. Učesnike prate orkestri Vlade Panovića i Miše Mijatovića. Aleksandar Sofronijević sa svojim orkestrom uključiće se uživo u program i izvesti neke od Tozovčevih najpoznatijih pesama.

Nikola Peković i ansambl Umetnička porodica izvešće splet Tozovčevih pesama u  aranžmanima za umetničku muziku.

Koncert „Kraljevo Tozovcu“ možete pogledati uživo na RTS-u, u subotu 30. jula od 22 časa.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.