Počelo cvetanje ambrozije – Kraljevo među sedam gradova koji su u CRVENOM

Kako pokazuju aplikacije za praćenje polena, u narednom periodu doći će do povećanja koncentracije polena ambrozije, a najviše će se osetiti u sedam gradova u Srbiji među kojima je i Kraljevo.

Cvetanje polena ambrozije neće biti pošteđeni ni stanovnici ostalog dela zemlje ali će najjača koncentracija biti u Čačku, Kuli, Sokobanji, Kraljevu, Bečeju, Obrenovcu i Loznici.

Prema trenutnim merenjima u vazduhu su prisutni, pre svega, poleni korovskih biljaka, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Tokom juna meseca u Kraljevu je sprovedena prva faza suzbijanja ambrozije o čemu možete pročitati OVDE

Najveće vrednosti polena ambrozije obično se javljaju u popodnevnim satima a tada se ne preporučuje boravak u prirodi, a ukoliko ste ipak ljubitelj ove aktivnosti, nakon povratka se preporučuje pranje kose i odeće.

Tokom narednog perioda, kada su vrednosti polena ambrozije povećane, ne treba sušiti veš napolju, boraviti u klimatizovanim prostorijama i automobilima, jer filteri pomalo ublažavaju širenje ovih čestica.

Ukoliko već znate da ste alergični na polen ambrozije, stručnjaci preporučuju da se već obratite svom lekaru za terapiju sa kojom je najbolje početi što pre, dok vrednosti polena ambrozije u vazduhu nisu dostigle svoj puni potencijal.

Preporuke

– ne izlaziti tokom prepodneva kad su najveće koncentracije polena

– držati zatvorene prozore od stana ili automobila

– tuširati se i prati kosu svako veče, ali i često prati ruke

– ne sušiti veš na terasi, redovno usisavati stan i prati podove

– sportskim aktivnostima se, ako je moguće, baviti posle kiše

– otići na odmor na more ili u planinu kad je pik talasa ambrozije.

U svakom slučaju, pratite aplikacije koje mere količinu polena koji je najzastupljeniji u vazduhu, a nakon toga, ukoliko imate problem sa alergijom, obratite se lekaru, kako bi na vreme sprečili tegobe.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.