NE – opet MASKE

Izvor/Foto: Pixabay

Zbog skoka broja zaraženih zdravstvenim ustanovama je stiglo podsećanje da nošenje maski mora da se poštuje bez izuzetka. „Batut“ je juče uputio preporuku i građanima za nošenje maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom gde je okupljen veći broj ljudi.

Ovakva preporuka sigurno nije bila očekivana, jer smo svi kolektivno vrlo brzo zaboravili na one dve godine kada su maske postale sastavni deo naših života. Na gotovo +40 napolju, ovakva saopštenja nateraju vas da ih pročitate nekoliko puta. Nije valjda opet?

Da – ali kao, za sada PREPORUKA.

Zbog skoka broja zaraženih koronom u poslednjih desetak dana, iz „Batuta“ je upućena preporuka građanima o nošenju maski u zatvorenom prostoru ili na otvorenom prilikom okupljanja većeg broja ljudi kada nije moguće držati distancu od dva metra.

Ovih preporuka trebalo bi se posebno pridržavati u javnom prevozu, čekaonicama, kancelarijama, liftovima, prodavnicama i drugim mestima gde ima više ljudi.

Kako se dalje navodi, većina trenutno obolelih ima omikron varijantu SARS-CoV-2 i sve njegove subvarijante.

Razlog novog talasa epidemije stručnjaci vide u popuštanju zaštitnih mera i novim varijantama omikron soja korone.

Srećom, simptomi su sada nešto lakši, mada zavisi od toga da li je pacijent vakcinisan i da li ima hronične bolesti.

Iako ni u ludilu nismo razmišljali o maskama tokom vrelih letnjih dana, nemojte se začuditi ukoliko bez nje ne možete ući u apoteku ili vas zaustavi komunalna policija, upravo iz razloga jer nemate masku.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.