Mladi u Srbiji uglavnom protiv uvođenja sankcija Rusiji

Čak 55 odsto mladih smatra da Srbija ne treba da uvodi sankcije Rusiji, pokazuje najnovije istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), a prenosi Nova ekonomija. Da Srbija treba da “balansira između Istoka i Zapada” smatra 43 odsto mladih, a ukoliko bismo morali da se opredelimo, čak 53 odsto bi se opredelilo za okretanje ka Istoku.

Stav mladih, prema KOMS-ovoj anketi, jasan je i po pitanju sukoba Rusije i Ukrajine. Više od polovine mladih (55 odsto) smatra da Srbija ne treba da osuđuje Rusiju niti da uvodi sankcije, a 19 odsto njih misli da sankcije treba uvesti samo ako bi posledice po Srbiju bile velike zbog neuvođenja.

Osamnaest odsto smatra da Srbija treba da osudi Rusiju, ali da ne treba da uvodi sankcije toj državi.

Kako navodi KOMS, protiv sankcija Rusiji je čak 73 odsto mladih u Srbiji, a u ovom stavu prednjače mlade žene (29 odsto).


Oko 46 odsto mladih smatra da vojni rok ne treba uvoditi, što je, kako navodi KOMS, promena u stavovima u odnosu na prošlu godinu kada je većina podržavala uvođenje obaveznog služenja vojnog roka.

Kompletan Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih za 2022. godinu, Krovna organizacija mladih Srbije objaviće 12. avgusta na Međunarodni dan mladih.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.