Kraljevčani OVE poljoprivredne proizvode plaćaju NAJSKUPLJE U SRBIJI

Foto: Filter media

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je podatke istraživanja cena namirnica početkom jula meseca, a ovi podaci pokazuju da se cene znatno razlikuju od grada do grada za iste proizvode.

Iako se svakog dana suočavamo sa novim poskupljenjima, kako komunalnih usluga tako i osnovnih životnih namirnica, ne čudi istraživanje koje je objavljeno, a iz koga se zaključuje da neki građani isti proizvod plaćaju znatno skuplje od npr. njihovih komšija u susednom gradu.

Kraljevo je u ovom mesecu rekorder u celoj Srbiji kada je cena paradajza u pitanju – 200 dinara u proseku za kilogram, dok je u nekim gradovima u južnoj i istočnoj Srbiji (Zaječar i Leskovac), njegova cena iznosila 80 dinara za kilogram.

Statistiku cena u Kraljevu za poljoprivredne proizvode, pomalo je ublažila cena krompira koji je mogao da se kupi u proseku za oko 100 dinara u prodavnicama i na pijaci. Ne treba pominjati ni da je ovo svetla tačka jer je krompir bio skuplji samo u Beogradu – 120 dinara za kilogram, dok su ga stanovnici ostalih gradova plaćali za oko 10 ili 20 dinara jeftinije.

Izvor: RZS

Ono što posebno „upada u oči“ jeste cena za kilogram pasulja za koji u Kraljevu morate izdvojiti 350 dinara. Ovaj proizvod skuplji je samo u Beogradu gde kilogram košta 400, dok u Novom Pazaru staje neverovatnih 600 dinara.

U ostalim gradovima je svakkao jeftiniji, a najmanje će koštati građane Valjeva, koji će ukoliko žele da pripreme ovaj srpski specijalitet, izdvojiti 250 dinara za kilogram.

Cene se bitno nisu promenile ni u ovom trenutku kada je Kraljevo u pitanju, pa tako paradajz možete kupiti za oko 170 dinara u proseku, dok su cene krompira oko 85 dinara. Cena pasulja ostala je ista. (izvor lokalna piljara)

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.