Kako zaštititi pse od velikih vrućina

Izvor/Foto: Facebook

Veterinari iz „Srbovet“ ambulante dali su nam korisne savete

Kako već uveliko traju pakleni dani, a temperatura vazduha prelazi i 35 stepeni, najvažnije je da znamo kako da se zaštitimo. Da ne izlazimo iz kuće u najtoplijem periodu dana, da se hidriramo odnosno unosimo dovoljne količine vode u organizam, da jedemo laganu hranu i sl.
Ali da li znamo na koji je naćin najbolje zaštititi psa, za koje ovakva temperatura može biti veliki neprijatelj i za vrlo kratko dovesti psa do toplotnog udara ili sunčanice.

Naši prijatelji iz Veterinarske ambilante „Srbovet“ uputili su nekoliko najkorisnijih saveta za naše krznene drugare, kako bi smo svi zajedno pregurali letnju „žegu“.

Izvor/Facebook/Srbovet

Za razliku od ljudi psi se znoje samo na šapicama a termoregulaciju vrše dahtanjem što u slučajevima visokih temperatura vazduha nije dovoljno, posebno ako su diretno izloženi suncu.

NIKAKO ne držite psa direktno na suncu (zatvorenog ili vezanog)

NE OSTAVLJAJTE psa u automobilu ne pomaže ni delimično otvoren prozor ako su visoke spoljašnje temperature

Pas na raspolaganju uvek mora imati dovoljne količine vode.

Ukoliko primetite simptome: zadihanost, povišena temperatura, opšta slabost, problem sa vidom, puls postaje ubrzan, pas nervozan, šeta bez cilja, liže se, ustaje, seda, desni mu postaju tamno crvene ili potpuno blede…. Neki od navedenih simptoma ne znače nužno da se radi o toplotnom udaru ili sunčanici, ali obratite pažnju na opšte stanje psa i izmerite mu temperaturu da bi, ukoliko je značajno povišena, mogli da reagujete.

U tom slučaju:

-Pomerite psa na tamno i hladno mesto

-Hladnim peškirom umotajte obavezno predeo oko vrata

-Tuširajte ga hladnom vodom

-U što kraćem roku psa odvedite do ambulante kako bi primio potrebnu terapiju.

Iako se nadamo da su vaši psi dobro zaštićeni, apelujemo na sve naše čitaoce da ostavljaju vodu ispred ulaza i gde god za to imaju priliku a u najtoplijem delu dana, ukoliko za to postoji mogućnost, puštajte pse sa ulice na hladnije mesto, kako bi i oni imali šansu da prežive ovo vrelo leto.

Zahvaljujemo se Veterinarskoj ambulanti „Srbovet“ na korisnim savetima za šapice

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.