Grad subvencioniše poljoprivredu, a poljoprivrednika nema

Za subvencije Grada ove godine prijavio se manji broj poljoprivrednika, pa je dodeljeno čak sedam miliona dinara manje nego što je planirano. Za ulagnje u stoku i mehanizaciju opredeljeno je iz budžeta 37 miliona dinara na ime sredstava za podsticaj poljoprivrede, a ovu vrstu pomoći dobilo je 145 gazdinstava na teritoriji Kraljeva. 

Foto: Filter media

Oni su danas potpisali ugovore Gradskoj upravi, a od 150 prijavljenih, sredstva je dobilo 145 poljoprivrednika. Neki su odustali, a neki nisu zadovoljili uslove konkursa.

– Od svih prijavljenih, jedan poljoprivrednik je odustao dok četvoro nisu ispunili potrebne uslove. Za ovu namenu potrošeno je 30.020.000 dinara, a pojedinačno, jedno poljoprivredno gazdinstvo moglo je da dobije do 250.000 dinara, kaže Dragan Čorbić, predsednik Saveta za poljoprivredu Grada Kraljeva.

Foto: Filter media

Oni koji su dobili pomoć ovaj novac u najvećoj meri utrošiće u sektor mleka, odnosno za nabavku umatičenih krava i junica (90). Za sektor mesa sredstva će koristiti 40 poljoprivrednika, 9 za voćarstvo i 5 gazdinstava za pčelarstvo. Pošto je ostalo para jer nema dovoljno zainteresovanih za subvencije, poljoprivrednici iz Kraljeva će ići i na sajmove u inostranstvo.

– Pored ovih sredstava za koje danas poljoprivrednici potpisuju ugovore, opredelili smo i sredstva za one poljoprivrednike koji žele da idu na sajmove, a prvi put ove godine, obezbedićemo i sredstva za odlazak poljoprivrednika na sajmove u inostranstvo. Važno je da se posećuju inostrani sajmovi, pogotovu za mlade poljoprivrednike ovo je odlična prilika, rekao je gradonačelnik Predrag Terzić.

Poljoprivrednici, uprkos visini subvencija, kažu da su zadovoljni

Foto: Filter media

– Ovo je drugi put da sam dobila podsticajna sredstva od grada Kraljeva. Iskoristiću ih za sađenje deteline lucerke. Zahvaljujem se Gradu na ovim sredstvima ali i našem predsedniku Mesne zajednice koji nas je i obavestio da se možemo prijaviti za novac koji nam je od izuzetnog značaja, kaže Biljana Savić iz Milakovca.

Foto: Filter media

– Iskoristiću ova sredstva za plastenik. Nisam se nadao da ću dobiti sredstva i prijatno sam iznenađen jer nama poljoprivrednicima ovakvi podsticaji mnogo znače, rekao je Zoran Šljivić poljoprivrednik iz Miločaja.

Poljoprivrednici potpisnici ugovora sa gradom u roku od 15 dana dobiće svoj novac na račune, a onda će imati 90 dana da opravdaju ova sredstva. U gradskoj kasi ove godine za subvencije poljoprivredi biće izdvojeno 80 miliona dinara. 

Jedan od razloga zašto je sve manje poljoprivrednika jeste i cena đubriva. Kako piše Nova ekonomija, visoke cene đubriva ozbiljno ugrožavaju poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu sigurnost zemlje, na šta upozoravaju i ratari iz Banata.

– To je skok od 200 odsto. Rod useva će pasti za 70 odsto ako ratari ne budu imali čime da prihrane pšenicu. Došli smo u situaciju, ne samo zbog poskupljenja koja su se desila na svetskom tržištu, već pre svega što sektor poljoprivrede vode nestručni ljudi”, kaže Dragan Kleut iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata za Novu ekonomiju .

Kakva je budućnost ove grane privrede ukoliko se ne mogu podeliti ni sredstva koja su duplo manja od onih koja su planirana?

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.