Dve kraljevačke planinske lepotice Vlada proglasila za područja izuzetnih odlika

Vlada Srbije donela je juče dve uredbe kojima su predeli Stolovi i Željin proglašeni za područja od izuzetnog značaja i na taj način ih zaštitila kao veoma vredne planinske prostore.

Ova procedura da dve planine koje okružuju Kraljevo, dobiju poseban status započela je pre četiri godine, na osnovu programa Zavoda za zaštitu prirode Srbije koju sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ove dve planine sada su pridružene grupi od oko dvadeset, nešto ranije prograšenih, predela izuzetnih odlika odnosno naročite prirodne lepote.

Izvor: sr.wikipedia/Željin

Predeo izuzetnih odlika Željin, koji obuhvata istoimeni planinski masiv, stavlja se pod zaštitu kako bi se očuvala hidrografska mreža, bukove šume i preko 355 biljnih vrsta i podvrsta. Severni deo planine Željin spada u jedno od 40 odabranih podrucja za dnevne leptire u Srbiji. Na celom području postoje 94 vrste dnevnih leptira.

Stolovi, istoimeni planinski masiv, stavlja se pod zaštitu kako bi se očuvali vodotoci, hrastov i bukov vegetacijski pojas. Registrovano je i 125 vrsta ptica, što predstavlja 35,5 odsto od ukupno 352 registrovane vrste u Srbiji.

Stolovi su prepoznatljivi i po nepreglednim poljima narcisa, zbog kojih se svakog maja organizuje manifestacija „Narcisu u pohode“, koja učesnicima nudi, pored izvanrednog planinskog vazduha i netaknute prirode, da naprave nestvarne fotografije. Za manifestaciju postoji pravilo, koje se neretko krši, da narcise ne treba brati već samo uživati u njihovom prizoru.

Krda divljih konja takođe su atrakcija Stolova, a kada se sve to spoji zajedno, ne čudi što su baš ove dve kraljevačke planine dobile poseban status.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.