Danas je Petrovdan praznik velikih svetaca- OVE OBIČAJE treba da ispoštuje svaki pravoslavac

Izvor: Wikipedia.sr

Pravoslavni vernici danas obeležavaju jedan od 15 najvećih srpskih praznika – Petrovdan.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju danas praznik posvećen Petru i Pavlu, prvim propovednicima hrišćanstva i najbližim učenicima Isusa Hrista. Na ovaj dan završava se i Petrovski post.

Narodna verovanja i običaji

Praznovanje Petrovdana započinje veče pre, kada se pale lile, buktinje od mlade kore divlje trešnje ili breze. Pale se na mestima gde se narod okuplja, na trgovima i raskršćima, simbolišući nekadašnje progone hrišćana. Na taj način, priziva se dobro zdravlje stoke i blagostanje u domaćinstvu.

Danas na Petrovdan se ne ide u polje, ne prežu se konji, ne počinju teški poljoprivredni radovi. Veruje se da, od nove godine do danas ne bi trebalo jesti jabuke,  jer se verovalo da će, ako se to radi, padati krupan grad i uništiti useve. U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje.

Na današnji dan domaćice mese kolač sa jabukama koji se naziva – petrovača.

Ako ste ljubitelj jabuka, na Petovdan treba da ih jedete, ali nikako ne smete da ih sečete nožem već samo da ih grizete! To voće inače simbolizuje slast i mir među ljudima.

Veruje se da Sveti Petar drži ključeve od raja i da je postavio kovača na Mesec da ga okuje i sačuva za ljude. Nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda) pripadaju njemu.

Na ovaj praznik ne ide se u polje i ne počinju teški poljoprivredni radovi, a naročito se ne uprežu konji u kola.

Izvor: Wikipedia

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.