14. put dr Dugalić porodio trudnicu u Ušću daleko od bolnice

Izvor/Foto: DZ Kraljevo

Da i terenske Zdravstvene stanice imaju pune ruke posla, kao i da se suočavaju sa nepredviđenim situacijama, pokazuje jedna od noćas. U varošici Ušće, šef tamošnje Zdravstvene stanice dr Dragoslav Dugalić noćas je porodio ženu u lokalnoj ambulanti.

Izvor: Portal Krug

-Jutros oko 4 sata, zdrava devojčica stigla je na svet. Noćas baš nije bilo odmora za nas u Ušću, bio sam pripravni lekar i intervenisao sam oko 2 sata, jer se javila pacijentkinja sa srčanim smetnjama. Nakon dva sata problem smo rešili, ali onda oko 4 dobijam poziv muškarca koji mi je rekao da njegova žena ima bolove. Kada su došli do ambulante shvatio sam da neće stići do Kraljeva, već da ćemo morati da je porodimo tu, kaže dr Dugalić.

Cela ekipa pomogla je ženi, kojoj je ovo četvrti porođaj, da na svet donese zdravu devojčicu, rođenu par dana pre od termina za porođaj.

-Odmah nakon toga, dežurna medicinska sestra, vozač i ja krenuli smo sa porodiljom i bebicom ka Kraljevu gde su i majka i beba smeštene u porodilište. Važno je samo da je sve prošlo kako treba, jer se radi o pacijentkinji sa više hroničnih bolesti, naglašava dr Dugalić.

Inaće, ovom skromnom doktoru sa karijerom dugom tri decenije, do sad se dešavalo svašta, jer upravo u ambulantama udaljenim od grada, zdravstveni radnici susreću se sa raznim slučajevima. Doktoru Dugaliću ovo je 14 beba po redu, koju je uz pomoć svoje ekipe doneo na svet, u vanstandardnim uslovima za svoj radni vek.

-Jednom sam pre više godina, porodio ženu u sanitetskom vozilu na putu Ušće – Kraljevo koja je rodila šesto dete. Svega je bilo, ali to su lepe stvari, kaže dr Dragoslav Dugalić.

Do sada dr Dugalića niko nije zvao za kuma, a možda je ovo dobra prilika da naredna beba koja se rodi u ušćanskom kraju uz svesrdnu pomoć zdravstvenih radnika na čelu sa doktorom, za kuma dobije lekara koji joj je pomogao da dođe na svet.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.