Ženke mrkog medveda preuzeo Zoo vrt Palić

Izvor/Foto: MUP Srbije

Vest da je Kraljevčanin bez dozvole u kavezu držao dve ženke mrkog medveda bez dozvole, privukla je pažnju javnosti grada na Ibru.

Nakon što su pripadnici novoformirane Jedinice za  suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine pri MUP, izvršili uviđaj na prostoru privrednog subjekta u Kraljevu, ženke medveda su oduzete od vlasnika.

S obzirom da se radi o strogo zaštićenoj vrsti, bilo je potrebno videti koja institucija će preuzeti dalju brigu o medvedima. Juče, su konačno stigle u svoj novi dom, u Zoo vrt Palić, gde će dalju brigu o njima preuzeti stručna lica.

-Medvedice su 30 godina držane u kavezu, na malom prostoru, u potpunosti zavise od čoveka jer su ceo život su provele u zatočeništvu i verovatno ne mogu da prežive ako se vrate u prirodu, pošto nisu naučile da love, da se sakriju ili odbrane. U Zoološkom vrtu Palić, smeštaj za njih je obezbeđen u zidanom objektu za medvede koji ima i unutrašnji deo i spoljašnji ispust sa dubokim bazenom, pa se nadamo da će se ubrzo oporaviti od puta i navići na novi životni prostor, a ovoga leta moći će da se izležavaju u hladovini “pećine” i zaplivaju u svom bazenu, izjavila je za Vojvodinu uživo, v.d. direktorka Zoo vrta Sonja Mandić.

Ova zaštićena vrsta mrkog medveda po pravilu se ne sme se uzimati iz prirode, osim u izuzetnim slučajevima kada je potrebna pomoć čoveka da prežive, ali ni tada se ne mogu zadržavati bez obaveštavanja i dozvole nadležnih organa.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.