Voz na relaciji Kraljevo – Požega čas ide, čas ne ide – EVO OD ČEGA ZAVISI

Izvor/Foto: Facebook Železnica Kraljevo

Putnici koji se voze na relaciji Kraljevo – Požega već nekoliko dana unazd u potpunoj su neizvesnosti svakog dana da li će voz uopšte krenuti. Da li će jedna od najrentabilnijih voznih linija ponovo uspostaviti „normalan“ red vožnje, niko ne zna da odgovori.

Da krenemo ispočetka. 19. marta tekuće godine puštena je u rad brza pruga na relaciji Beograd – Novi Sad. Do tog momenta, na spornoj relaciji Kraljevo – Požega saobraćao je Štedlerov elektromotorni voz, koji je povučen i poslat za Beograd.

Izvor: Kraljevo uživo-Facebook Železnička stanica

Putnici koji su se redovno vozili Štedlerovim vozom, kažu da im je put predstavljao pravo uživanje, a da naša Železnica nikada nije imala bolji voz. Na kraljevačku prugu vraćeni su ruski vozovi, koji su već korišćeni na ovoj relaciji nekada, a koji su manje radili nego što jesu.

Ruski vozovi ili „ruska dizelka“ u toku velikih vrućina često znaju da se pregreju, jer im hladnjaci ne funkcionišu na visokim temperaturama. I pre nego što je stigao Štedlerov elektromotorni voz, ruski vozovi su često bili u kvaru, a putnici čekali satima na stanici.

Izgleda da smo se ponovo vratili u prošlost, pa su tako od pre desetak dana, polasci na relaciji Kraljevo – Požega gotovo neizvesni.

U „Srbija vozu“ kažu da ovaj problem, odnosno održavanje infrastrukturnih kapaciteta nije u njihovoj nadležnosti.

Pozvali smo Sektor za saobraćajne poslove u Kraljevu a oni su nas ponovo uputili na „Srbija voz“.

Nakon toga, pozvali smo informacije na Železničkoj stanici u Kraljevu gde nam je rečeno da voz saobraća na relaciji Kraljevo – Požega svakog dana u 10 i u 17 časova. Na pitanje da li će ga biti danas dobili smo odgovor da se ne zna, još ništa nije otkazano, tako da je moguće da će ga biti.

Putnici koji se na ovoj relaciji prevoze do posla ili škole ne znaju ništa dok u vreme polaska ne stignu na stanicu, a onda kao nekada čekaju sta će biti. Ono što je neverovatno je činjenica da je ovo 21. vek, vreme brzih pruga o kojima se svakodnevno govori, a  na relaciji između dva grada u centralnoj Srbiji saobraća voz koji se „pregreje“ ukoliko je napolju toplo.

Zvuči neverovatno, ali istinito.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.