Svi koji nisu prodali akcije danas mogu u POŠTU PO 5.000 DINARA

Izvor/Foto: NBS/Pošta Srbije

Tačno 12 godina je prošlo od kad je oko 2 miliona punoletnih građana Srbije dobilo prve besplatne akcije

Svi građani koji do danas nisu prodavali svoje akcije u ovom trenutku imaju 5 akcija NIS-a. jednu akciju Aerodroma Nikola Tesla i po 31 deonicu kompanije Telekom. Ukoliko i do sada niste prodali ili podizali novac po osnovu njihove dobiti, već danas možete u Pošti podići 5.000 dinara.
Izvor: NBS

Toliko su nam pomenute kompanije tokom prethodnih godina, i isplatile po osnovu akcija koje smo dobili od države. Radi se o dividendi, odnosno novcu koji je uplaćen na namenske račune u „Pošti“, a neretko i na račune u drugoj banci, ukoliko su građani imali takav zahtev.

Do sada je po osnovu akcija bilo oko 25 isplata – najmanje je bilo 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prva isplata bila je 2012. godine  a uskoro stiže i ona od 150 dinara za pet akcija NIS-a. O detaljima isplate ova kompanija će se naknadno oglasiti.

Ukoliko podignete novac – akcije vam i dalje ostaju

Važno je znati da ukoliko danas ili neki drugi dan koji građani odaberu podignu svojih oko 5.000 dinara, ostaće im akcije i mogućnost da i narednih godina dobijaju novac od dividende.

To praktično znači da, podizanjem novca od dividendi, građani ne gube pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u budućem periodu.

Ukoliko se ne sećate da li imate akcije, odnosno da li ste ih prodali ili podizali novac od dividende, odgovor možete potražiti na svakom šalteru Pošte.

Podizanje dividende sa ličnom kartom

Ukoliko odlučite da podignete novac od dividende to možete uraditi na vrlo lak i jednostavan način. Na šalteru u Pošti tražite da podignete novac od dividende po osnovu besplatnih akcija. Za to vam je potrebna samo lična karta.

Kojim sve akcijama raspolažemo?

U ovom trenutku, posedujemo akcije tri kompanije – po pet akcija NIS-a i jednu akciju Aerodroma. Takođe, posedujemo i akcije Telekoma, ali njima ne možemo trgovati na berzi, odnosno ne možemo ih prodati, kao što je to slučaj sa druge dve pomenute kompanije.

 Kako do novca od akcija?

Novac od akcija moguće je dobiti samo ukoliko građanin proda deonice, što je moguće uraditi u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac od akcija se ne dobija odmah, već kada vaše akcije budu prodate. Informaciju o tome možete dobiti u Pošti.

Napomena – U slučaju da se odlučite da prodate deonice gubite automatski pravo i na akcije i na dividende.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.