Predstavljanje publikacije „Istorija srpske političke misli“

Izvor/Foto: NB “Stefan Prvovenčani”

U Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ , u petak, 17. juna, sa početkom u 19 časova, biće priređeno predstavljanje publikacije „ Istorija srpske političke misli“ dr Dragana Simeunovića, redovnog profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Reč je o kapitalnom izdanju „Pravoslavne reči“, prvoj publikaciji kod nas koja se bavi istorijom srpskog političkog mišljenja od XVI do sredine XX veka. Ova dragocena knjiga objavljena je sa blagoslovom upokojenog patrijarha Irineja, koji je u uvodnom slovu za ovu knjigu istakao njen vanredni značaj za srpsku političku i kulturnu istoriju.

„Istorija srpske političke misli” predstavlja grandiozan i decenijama stvaran trud profesora Univerziteta u Beogradu, dr Dragana Simeunovića, koji je pokazao kako je srpski narod, držeći se čvrsto u pravoslavnoj veri i ljubavi prema Bogu i Rodu, u periodu od skoro pet vekova robovanja, hrabro odoleo svakom obliku ugnjetavanja i ostao veran idealu obnovljenja srpske državnosti. Profesor dr Simeunović svoj studiozan istraživački hod je započeo opisom kratkotrajnih, ali divljenja vrednih, pokušaja da se već u 16. i 17. veku obnovi srpska samostalnost, a završio ga rasvetljavanjem društvenog i političkog stanja pre Drugog svetskog rata, pominjući preko hiljadu ličnosti čija su dela bila od značaja u ostvarenju srpskih i narodnih ideala. Bilo je to doba kada su Srbi svojom slogom svi skupa živeli i umirali za veliku ideju oslobođenja i ujedinjenja srpskog naroda.”

U programu učestvuju dr Dragan Simeunović, autor i dr Predrag Terzić, viši naučni saradnik Instituta za političke studije.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.