Niko nije odgovoran za pogibiju Marka Kosovca iz Žiče

Foto: Privatna arhiva

Ni nakon gotovo tri godine, porodica nastradalog Marka Kosovca iz Žiče ne zna kako je njihov sin i brat izgubio život.

On je septembra 2019. godine zadobio povrede opasne po život radeći na privremenim i povremenim poslovima u JKP „Čistoća“ Kraljevo, od kojih je nakon 11 dana provedenih u komi u KBC Kragujevac, preminuo. Vest koja je tada odjeknula na društvenim mrežama bila je da je Kosovac, dok je bio u komi, skinut sa platnog spiska Čistoće, odnosno, da mu je ugovor raskinut tri nedelje ranije „jer se nije pojavio na radnom mestu“.

Foto:Privatna arhiva

Skoro tri godine kasnije, porodica još uvek čeka da se pronađu odgovorni u firmi gde je Marko Kosovac bio zaposlen, da se utvrdi ko je kriv za to što radnici nemaju zaštitnu opremu zbog čega je Marko izgubio život.

– Niko me tada nije pozvao, niko iz Tužilaštva, iz policije, iz firme. Pre nekoliko meseci, dobio sam odgovor od ovdašnjeg Tužilaštva, koji je stao u jednu rečenicu: Nema osnova za pokretanje postupka vezano za dešavanja u spornom predmetu. Mi i dalje ne znamo šta se desilo našem sinu, očajni smo, kaže Pavle Kosovac, otac nastradalog Marka.

Tog septembra 2019. godine vest da je tada 28-godišnji Marko, koji je obavljao posao po Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima u kraljevačkoj Čistoći, zadobio povrede opasne po život na  radnom mestu, potresla je Kraljevčane. Danima su oni koji poznaju porodicu Kosovac, ali i oni drugi iščekivali vesti o njegovom zdravstveno stanju, koje je bilo teško od momenta prijema u ZC „Studenica“ u Kraljevu do transporta u KBC Kragujevac.

Foto: Goran Šljivić

–  Moj sin bio je svestan kada je primljen u kraljevačku bolnicu. Dežurni lekar obavestio je policiju koja je odmah stigla, ali Marko nije uspeo da kaže šta mu se dogodilo jer mu se ponovo slošilo i tada kreće agonija, koja se nažalost završila na najgori mogući način, kaže Kosovac.

Marko je nastradao, prema rečima svedoka, tako što je pao sa oko metar i po visine, sa traktorske prikolice u momentu dok su radnici skupljali travu u Spomen parku. Nakon što je primljen u KBC Kragujevac, pacijenta je preuzeo dr Miodrag Peulić, specijalista neurohirurgije.

– Dr Peulić me je pitao kako su povrede nastale, ja sam mu rekao ono što mi je rečeno, da je pao sa traktorske prikolice, na šta je doktor odmahnuo glavom i rekao da su ovo povrede koje odgovaraju padu sa 50 metara visine. Tada mi je bilo bitno da moj Marko preživi, a kasnije da vidimo šta je i kako je bilo. Nažalost, njega smo izgubili, a istinu do dana današnjeg nismo saznali, kaže Markov otac.

Porodica Kosovac je nakon svih mučnih događaja angažovala advokata Boru Nikolića, kao pravnog zastupnika u ovom slučaju.

Foto: Filter media

– U slučaj sam se uključio malo kasnije, ali jasno je da u njemu ima propusta i prekršaja na svakom koraku. Tvrdim da, sada pokojni Marko, nije mogao da zadobije povrede opasne po život na način na koji je to predstavljeno. U ovom slučaju je problem u Čistoći, koja je htela da zaštiti svoje radnike odnosno sebe, kaže Nikolić.

Kako dalje naglašava advokat Nikolić, nema propusta u Tužilaštvu. Propust je, naglašava Nikolić, to što je kasno javljeno, što uviđaj nije izvršen na adekvatan način kako bi se utvrdilo na kom mestu se tačno povreda dogodila.

– Radnici koji su u tom trenutku bili sa Markom nisu dali tačne iskaze, da bi zaštitili preduzeće. U ovom slučaju, Tužilaštvo je i ranije odustajalo od krivičnog gonjenja ne samo početkom ove godine, jer prema dokumentima, odnosno prema izjavama radnika, nema elemenata za krivično gonjenje. Ja sam ukazivao na propuste, pa je Viši sud ponovo donosio odluku da se postupak nastavi što je Javno tužilaštvo i uradilo. Postupilo je po uputstvima koje je dobilo iz Višeg tužilaštva, objašnjava Nikolić, koji je mišljenja da u ovom slučaju treba angažovati sudskog veštaka, ali iz nekog drugog grada, kako bi obavio stručno veštačenje nakon čega bi podneli zahtev o proširenju istrage.

Pokojni Marko Kosovac potpisao je Ugovor o privremenim i povremenim poslovima sa JKP „Čistoća“ Kraljevo 1. juna 2019. godine. Ugovor je bio na određeno vreme, odnosno do 30. septembra 2019 i podrazumevao da će on raditi na poslovima uređenja i zaštite zelenih površina, košenja trave, krčenja rastinja, sakupljanje i utovar granja i pokošenog rastinja.

S obzirom da je povreda nastala 9. septembra, odnosno 21 dan pre isteka ugovora, JKP „Čistoća“ Kraljevo 15. septembra, dok se pacijent nalazi u komi, donosi rešenje o raskidu.

Foto: Privatna arhiva

– Kako je imenovani dana 9. septembra 2019. godine imao povredu na radu i smešten je na bolničko lečenje u KBC Kragujevac, pa od tog dana ne dolazi na rad, a lica angažovana na privremenim i povremenim poslovima nemaju pravo odsustvovanja sa rada zbog privremene sprečenosti za rad, a po dobijenom mišljenju Nacionalne službe za zapošljavanje filijala Kraljevu, Marku Kosovcu prestaje radno angažovanje po Ugovoru, stoji u tom rešenju.

-Sto se tiče prekid ugovora o povremenim poslovima nema elemenata ni u tom slucaju za krivično gonjenje, već bi mogao da se vodi parnični postupak oko naplate štete. Samo rešenje o prekidu rada navodi na to da Čistoća želi, kao što sam rekao, da okrivi isključivo sada pokojnog Marka, kaže Bora Nikolić advokat porodice Kosovac.

– Brojim dane i mesece bez mog Marka. Nikada neću odustati dok ne saznam šta mu se dogodilo, kako bi makar malo mira pronašli, a on počivao u miru. Jedno vredno i dobro dete kakav je bio moj sin, zaslužuje da se zna šta mu se dogodilo, kaže Kosovac.

Foto: Privatna arhiva

Marka Kosovca i dalje pamte kao vrednog, poštenog i veselog mladića, koji je samo, bez većih mogućnosti, želeo da radi bilo koji posao, kako bi bio vredan sebi i ovom društvu. Izgleda da je sudbina imala drugačije planove od njegovih.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.