Manje od mesec dana do upisa u srednje škole – Gimnazija najpopularnija

Izvor/Foto: Nova

Za nešto manje od mesec dana, učenici završnog razreda osnovne škole, polagaće prijemni ispit za upis u srednju. Nakon trodnevnog polaganja prijemnog ispita popunjavaće se liste želja. Oni koji prijemni ispit polože u junskom roku, konačne rezultate o tome da li su „upali“ na željeni smer, mogu očekivati polovinom jula.

Iako su učenici poslednje dve godine bili više na onlajn nastavi nego u školskim klupama, polaganje prijemnog ispita iz tri dela (maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa) biće isto kao i svih prethodnih godina.

Izvor: Nova

Nadležni smatraju da je potrebno zadržati kriterijum, kako bi se stvorila jasnija slika odnosno uvid u znanje učenika. Iako su zbog pandemije u poslednje dve godine bili nešto lakši testovi, sve je izvesnije da se ove godine može podići kriterijum, te polaganje prijemnog biti na onom nivou od pre dve godine.

Pod stresom su trenutno i učenici ali i roditelji, jer pažljivo treba odabrati školu a nakon toga i obezbediti sebi mesto. Učenici će to moći da postignu isključivo znanjem i delom sreće, da li će im „pasti“ prava pitanja i zadaci na završnim testovima ili ne. Polaganje testova i upis u srednju školu jeste stresan, ali svi ga jednom prođu.

Prema podacima iz prethodnih godina, u Kraljevu najveće interesovanje vlada za tri škole – Gimnaziju, Medicinsku i Ekonomsku, koje su oduvek i najpopularnije.

Datumi polaganja završnih ispita

Završni ispit za osmake sastoji se iz tri dela i biće realizovan od 27. do 29. juna po sledećem rasporedu:

Test iz srpskog (maternjeg) jezika – 27. juna 2022. godine, od 9 do 11 časova

Test iz matematike – 28. juna 2022. godine, od 9 do 11 časova

Kombinovani test – 29. juna 2022. godine, od 9 do 11 časova.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni do 1. jula 2022. godine, do 9 sati

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita biće 5. jula 2022. godine, do 8 sati

Popunjavanje liste želja elektronskim putem počinje istog dana po objavljivanju konačnih rezultata završnog ispita, 5. jula u 8 časova i trajaće do 6. jula.

Objavljivanje konačne liste želja učenika biće 11. jula 2022. godine do 8 časova

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima zakazano je za 13. jul 2022. godine do 8 časova.

Objavljivanje preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu biće objavljen istog dana nakon objave konačnih rezultata raspodele po školama odnosno 13. jula.

Podnošenje prijave za upis učenika u srednje škole elektronskim putem (posle prvog i posle drugog upisnog kruga) biće od 14. do 20. jula 2022. godine.

Popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni rok biće 14. jula, od 8 do 15 časova.

Objavljivanje konačnog rasporeda učenika po školama u drugom upisnom krugu zakazano je za 15. jul 2022. godine.

Podnošenje prijava za upis učenika u srednje škole za drugi upisni rok je 16. jula.

Kako će se računati bodovi

 Princip za računanje bodova za upis u srednje škole izgleda ovako – učenici iz škole mogu maksimalno da „ponesu“ 60 bodova, dok se u obzir neće uzimati uspesi ostvareni z sim razredima osnovne škole, već samo poslednja tri, odnosno uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda.

Kod računanja bodova podrazumeva se da se zbraja prosek ocena na kraju sa tri razreda a onda množi sa četiri.

Osnovci srećno!

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.