Da li će poskupeti voda i usluge prevoza u Kraljevu

Kraljevčani bi uskoro cenu vode za piće ali i sve usluge koje idu uz to, kao i gradski prevoz mogli da plaćaju čak 20 odsto više od trenutne cene. JKP Vodovod i Autoprevoz Čačak predložili su Skupštini Kraljeva nove cene navedenih usluga.

Kako je već negde i moglo da se pretpostavi, ovo leto biće rezervisano samo za poskupljenja. Pored najavljenog poskupljenja struje i životnih namirnica( koje poskupljuju svakog dana), goriva (čija cena raste svakog petka „pomalo“) na red su došle i komunalne usluge.

Skuplja voda

JKP Vodovod Kraljevo, odnosno nadzorni odbor ovog preduzeća doneo je odluku da voda i sve usluge (prečišćavanje, održavanje priključka, odvođenje) poskupi za 20 odsto.

Foto: Filter media

Sadašnja cena vode za domaćinstva iznosi ukupno sa svim pripadajućim taksama i uslugama 58,25 dinara po kubiku. Nova cena za istu uslugu (ukoliko poskupi za 20 odsto) iznosiće 69,86 dinara.

Za ona domaćinstva koja imaju kanalizaciju važeća cena je 84,85, dok bi nakon poskupljenja građani ovu komunalnu uslugu mogli da plaćaju 101,73 dinara za kubik.

Što se tiče privrede umesto sadašnjih 151,66 dinara po kubiku ova usluga bi iznosila 181,89 dinara.

Kako stoji u obrazloženju predloga o promeni cene vode JKP Vodovod Kraljevo cena vode nije menjana od 25. septembra 2013. godine.

Ovaj nivo cena komunalnih usluga već duže vreme ne omogućava održivost sistema za proizvodnju i distribuciju vode i prečišćavanje otpadnih voda jer je došlo do veliko uvećanja troškova za proizvodnju, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda. U obrazloženju predloga JKP Vodovod o povećanju cena usluga stoji da je došlo do značajnog povećanja cene električne energije, goriva i maziva ali i materijala za proizvodnju vode i ostalih elemenata koji učestvuju u proizvodnji zdrave pijaće vode.

Odluku o cenama komunalnih usluga donosi osnivač preduzeća, odnosno u ovom slučaju Skupština grada Kraljeva.

Odluka nadzornog odbora JKP Vodovod Kraljevu 13.juna dostavljena je Skupštini grada Kraljeva, Gradskom veću, Odeljenju za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalnu delatnost i ostalim nadležnim službama.

I gradski prevoz skuplji

 Posle samo godinu i po dana i gradski i prigradski prevoz mogao bi da poskupi za neverovatnih 20 odsto. „ Autoprevoz Čačak“ (nosilac konzorcijuma autoprevoznika u Kraljevu) takođe je upitio Skupštini grada predlog odnosno odluku koju je doneo nadzorni odbor o utvrrđivanju tarife prevoza u gradsko-prigradskom saobraćaju na teritoriji Kraljeva.

Izvor: BusTicket4.me

Ukoliko bi Skupština grada prihvatila ovu odluku cene karata bile bi više za oko 10 dinara, za najnižu cenu karte koja sada iznosi 50 dinara (iznosila bi 60) dok bi za onu najskuplju kartu koja trenutno iznosi 340 dinara, novo povećanje putnicima iz džepa „izbilo“ dodatnih 90 dinara, pa bi morali ubuduće da izdvoje čak 410 dinara za autobusku kartu.

U zahtevu za povećanje cena prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju stoji i obrazloženje za ovu odluku.

U međuvremenu (od decembra 2020. godine kada je prevoz poskupeo za 9 odsto) porasli su troškovi održavanja i servisiranja vozila za oko 25 odsto, troškovi zarada za oko 45 odsto, a najavljena su i povećanja cena svih ostalih troškova koji bi u velikoj meri otežali poslovanje.

Rast troškova zarada u proteklih godinu dana odnosi se i na nedostatak profesionalnih vozača, pa su tako u ovom preduzeću( uprkos povećanju u skladu sa minimalnom cenom rada) imali i dodatno povećanje cene rada kako bi se sačuvao dovoljan broj zaposlenih.

U obrazloženju je navedeno i da bi sa povećanjem od 20 odsto cene prevoza on i dalje bio jeftiniji ili u rangu sa cenama ostalih gradova u okruženju.

Da li će građani uskoro biti suočeni sa novim poskupljenjima na koja možda i nisu računali ( mada je reč „poskupljenje“ najčešća u poslednje vreme) saznaćemo nakon odluke Skupštine grada Kraljeva. Da ćemo se sa poskupljenjima suočavati tokom leta i jeseni izvesno je. Da li ćemo izdržati, pitanje je na koje ni sami nemamo odgovor.

Izvor: Zvaničan sajt Grada Kraljeva

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.