Da li će bivši radnici Fabrike vagona konačno naplatiti svoja dugovanja

Izvor/Foto: Privatizacija.privreda

Krajem marta tekuće godine, na javnom nadmetanju po početnoj ceni od 498,6 miliona dinara, Fabrika vagona u Kraljevu i još sedam pogona u sastavu ovog koncerna u stečaju, prodata je konzorcijumu koji čine kompanije „Nelt“ iz Beograda i „Prvi maj“ koja je u vlasništvu AutoČačka iz Čačka.

Na prodaju su bili ponuđeni delovi koncerna koji obuhvataju vagonogradnju, drumska vozila, procesnu opremu, alatnicu, livnicu, održavanje kao i turističke usluge.

 Za 60 miliona dinara, pre dve godine prodata je i pokretna imovina Fabrike vagona, odnosno oprema i zalihe repromaterijala.

Stečajni postupak trajao je šest godina a za to vreme bivši radnici Fabrike vagona, čekali su da se reši njihov dugogodišnji problem neisplaćenih zarada. Nakon okončanja stečajnog postupka bivši radnici pokrenuli su tužbe.

Evropski sud u Strazburu dao je mišljenje da bivši radnici jednog od nekadašnjeg najvećeg giganta, moraju biti isplaćeni iz budžeta Republike Srbije.

Kako ističe jedan od bivših radnika FVK Dragan Mitrović, dugovanja će naplatiti od države ali nisu sigurni kojom brzinom.

Ako bi se dugovanja radnika naplaćivala iz novca koji su ova dva preduzeća izdvojili za kupovinu FVK, radnicima bi pripalo svega 2,5 odsto. A zbog visine dugovanja koji se kreću od 700 hiljada pa do 1,5 miliona dinara, to bi bilo dovoljno za mali broj radnika.

 Ukupan dug prema radnicima FVK je oko pet miliona evra, računajući kamate on iznosi oko sedam miliona. Radnici su tokom prethodnih godina nebrojano puta imali sastanke sa čelnicima države, ali do danas niko im nije pomogao.

Da se Fabrika vagona u Kraljevu nikada neće vratiti na staro postalo je jasno još odavno, a zbog kupovine onoga što je preostalo iz stečaja i to je obezvređeno.

Podsećamo, 2006. godine Ukrajinci kupuju Fabriku vagona u to trenutku za 200.000 evra, uz obavezu da će namiriti dugovanja  od 7,5 miliona evra kao i da će u tadašnju proizvodnju uložiti nešto preko šest miliona evra. U ugovoru je stajalo da će izmiriti i obaveze prema radnicima, koje u tom trenutku iznose 220.000 evra. Ovaj ugovor o privatizaciji raskinut je nakon četiri godine, zbog neispunjavanja investicione obaveze.

2015. godine nekoliko bivših direktora, inženjera i ekonomista FVK pokreće inicijativu za oporavak preduzeća, Međutim, i ova ideja nije realizovana.

Bivši radnici svih ovih godina bore se sami za sebe, a nekadašnji kraljevački gigant, koji je proizvodio, verovali ili ne, čak 27 vagona dnevno, postoji i dalje , ali samo kao podsetnik na srećna vremena. Da li će država isplatiti ono što ovim ljudima zakonski pripada, vreme će nam pokazati.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.