Velika akcija čišćenja Kopaonika – značaj zelenih površina

Izvor/Foto: Nacionalni park Kopaonik

Povodom Dana biološke raznovrsnosti i Evropskog dana parkova, koji se obeležaju 20. maja, JP „Nacionalni park Kopaonik“ organizuje veliku akciju prolećnog čišćenja prostora Nacionalnog parka, sa ciljem da se skrene pažnja na značaj zelenih površina.
Foto: NP Kopaonik

JP „Nacionalni park Kopaonik“ u saradnji sa tamošnjim JP („Skijališta Srbije JKP „Raška“, i „Putevi „Raška“), već su sproveli jednu akciju, kao i svakog proleća, kada ovaj prostor čiste od čvrstog otpada koji za sobom ostavljaju nesavesni korisnici prostora.

Prema izveštaju čuvarske službe, čišćenje je planirano (u petak, 20. maja) duž skijaških staza i duž regionalnih puteva, ka Brusu, Jošaničkoj Banji i Rudnici, parking prostora, širi pojas oko svih ugostiteljskih objekata i skijališta na lokaciji od Jarma do Suvog rudišta.

Iako na Kopaoniku ima dovoljno mesta za odlaganje otpada, čini se da ni to nije dovoljno, jer nakon skijaške sezone, smeća ima jako mnogo, pa su ovakve velike akcije koje se sprovode nakon zimske, a pre početka letnje sezone, neophodne.

U akciji mogu uzeti učešće ekološki aktivisti, odnosno svi oni koji imaju svest da je Kopaonik naše prirodno blago koje moramo sačuvati, ako ništa drugo, ono odlaganjem smeća na mesta predviđena za to.

Podsećamo, letnja sezona na Kopaoniku počinje polovinom juna.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.