Uskoro poskupljuje i struja

Izvor/Foto: Pixabay

Struja u Srbiji mora da poskupi, ali još uvek nije zvanično poznato kada će to biti ni koliko će tačno poskupljenje iznositi, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike. Dodatnih zvaničnih informacija još uvek nema, a nezvanično struja bi mogla poskupeti tokom leta.
Izvor: Pixabay

Vlast u Srbiji razmatra mogućnost da Elektroprivredi Srbije (EPS) u julu ili avgustu dozvoli da podigne cenu struje za 30 za domačinstva i čak 70 odsto za privredu, piše portal Demostat pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije. Ukoliko bi se to zaista dogodilo računi individualnih potrošača uvećali bi se za čak oko 1.100 dinara.

Struja poskupela poslednji put u februaru 2021.

Struja je poslednji put u Srbiji poskupela u februaru prošle godine i to za 3,4 odsto za domaćinsta. Agencija za energetiku Srbije je tada usvojila zahtev EPS za korekciju cene električne energije i njen iznos do sada iznosio je 7, 8 dinara po kilovat satu.

U tom trenutku su prosečni račun građana uvećani za oko 122 dinara, i na mesečnom nivou iznose oko 3.700 dinara.

 Da se uveliko razmišlja o poskupljenju elekrične energije jasno se vidi iz izjava pojedinih ministara – Zorane Mihajlović i Tomislava Momirovića, poslednjih dana.

Građani i privreda nikako neće biti zadovoljni koliko god poslupljenje bilo, jer kako ističu stručnjaci, javnost nerado gleda bilo kakva poskupljenja u kriznim uslovima.

Privreda već plaća ogromnu cenu

Krajem 2021. godine, cene struje na stranim berzama, usled energetske krize, naglo su rasle, pa se EPS odlučio da podigne cenu struje privredi.

Nakon toga, Vlada Srbije je preporučila da EPS kupcima struje na komercijalnom tržištu, ugovore o snabdevanju električnom energijom zaključuje po jedinstvenoj ceni od 75 evra po megavat satu bez PDV-a u periodu od 1. januara do 30. juna tekuće godine.

Najniža cena struje u Evropi – ali..

Cena struje u Srbiji tačno je najniža je u Evropi, ali ocenjuju stručnjaci, to je zbog toga što je ona još uvek socijalna kategorija. U većini zemalja u kojima je cena struje skuplja nego u Srbiji stanovnici imaju daleko veća primanja.

Kako se navodi, jedan od glavnih razloga za nižu cenu struje u Srbiji u odnosu na ostale evropske zemlje, jeste taj što su niski troškovi proizvodnje EPS-a koji ima svoju proizvodnju uglja i sopstvene termo i hidro elektrane.

Očekuje se da će EPS uskoro uputiti zahtev AERS-u za korigovanje cene struje za domaćinstva u Srbiji podnoseći troškovnik kojim ga pravda.

U tom slučaju AERS procenjuje da li je zahtev EPS-a opravdan, a s obzirom na to da je Elekroprivreda Srbije u vlasništvu države, Vlada RS imaće presudan uticaj na poskupljenje struje.

Za oko 200.000 građana niži računi

Država je pripremila Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja bi trebala da pomogne onima koji nemaju da je plate. Umesto dosadašnjih 70.000 građana, ovu povlasticu će moći da koristi njih 200.000. Na listi će biti svi socijalno ugroženi građani, primaoci dečijeg dodatka i drugih socijalnih naknada.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.