USKORO! Počinje kontrola novih fiskalnih kasa

Izvor/Foto: Pixabay

Privrednici koji nisu nabavili nove fiskalne kase, iz bilo kog razloga, tretiraće se kao da su u prekršaju i da krše novi Zakon koji je stupio na snagu

Od 1. maja na snagu je stupio novi Zakon o fiskalizaciji. Za uvođenje zakona preduzetnici u Srbiji pripremali su se mesecima, a svi oni koji su imali obavezu da evidentiraju ostvareni promet preko fiskalne kase do 30. aprila morali su i da usklade svoje poslovanje sa novim zakonom.

Najavljene kontrole na terenu počinju uskoro kada će poreznici proveravati da si se poštuje novi zakon, koji ima za cilj, kako ističu nadležni, da smanji kontrolu zapravo kao i da omogući prevođenje iz sive zone poslovanja određenih privrednika.

Kontrola je međutim neophodna jer mnogi mali privrednici, uprkos periodu tranzicije, nisu još uspeli da se usklade jer ih bune procedure, a ima i onih kojima još uvek nisu stigli uređaji.

Da li će kontrole biti za sve i šta je sa onima koji nisu nabavili nove kase?

Kontrole će biti za sve, čak i za one koji još uvek nisu postupili po Zakonu koji je stupio na snagu. Oni će se tretirati kao da su u prekršaju i jedina opcija a njih je nova kasa ili zatvaranje radnje. Nadležni neće tolerisati nikakvo „pisanje u svesku“, vađenje isečaka ili kucanje na staroj kasi.

Jedina olakšavajuća okolnost mogu biti neradni dani koji su za nama, pa je moguće da će im se progledati kroz prste.

Kako se navodi, državi je u interesu da spreči nelegalno poslovanje a ne da kažnjava male preduzetnike. Ovo se pre svega odnosi na ugostitelje koji nisu kucali račune posle 20 časova ili one koji su koristili mogućnosti registrovanja na druge šifre delatnosti.

Poreska uprava ističe da puna implementacija Zakona o fiskalizaciji podrazumeva obavezno izdavanje fiskalnog računa sa svim propisanim elementima uz prepoznatljiv QR kod, kao i da su „netačne informacije da se prelaskom na novi model fiskalizacije smatra dovoljnim potpisivanje Ugovora o nabavci elektronskog fiskalnog uređaja sa dobavljačem i preuzimanje bezbednosnog elementa“.

Ko mora da ima novu kasu a ko ne?

Novu fiskalnu kasu moraju da imaju kozmetički i frizerski saloni, tgrovci robom i uslugama, oni koji se bave obukama, popravkama i zanatima.

Poljoprivredni proizvođači, oni koji prodaju dobra ili pružaju usluge fizičkim licima a koji račune ispostavljaju kro račune za struju, gas i vodu – neće morati da imaju fiskalne kase.

Pored njih, nove kase neće morati da uvode ni kategorije prodavaca poput – putujćih prodavaca, ali i onih koji se bave uličnom prodajom – sladoleda, kokica, štampe, čistači cipela i nosači.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.