Učestvujte u izgradnji još jednog objekta kulture u Kraljevu

U holu Gradske uprave danas je svečano otvorena izložba slika Dragoljuba i Bobana Bosića. Izložba je prodajnog karaktera a sredstva od prodaje namenjena su za izgradnju Legata Bosić.
Foto: Filter media

-Legat Bosića biće izgrađen na imanju porodice Bosić, na obali reke Ribnice, i taj objekat bi u budućnosti trebao biti stecište umetnika, ne samo nas slikara, već i pesnika ali i naših sugrađana koji žele da komuniciraju sa umetnicima jer je prostor zamišljen kao multimedijalan, za predškolce, osnovce, srednjoškolce ali i studente umetničkih akademija u Srbiji, kaže Boban Bosić, autor izložbe, slikar i profesor.

Foto: Filter media

Izložbu koja će biti otvorena narednih deset dana podržali su Grad Kraljevo i Regionalna privredna komora Moravičkog i Raškog upravnog okruga.

Foto: Filter media

-Porodica Bosić u poslednjih nekoliko decenija doprinela je razvoju umetničkog života u Kraljevu. Pokojni Dragoljub i njegov sin Boban godinama su predavali kraljevačkoj i ribničkoj deci i drago mi je što će se izgraditi Legat ne samo porodice Bosić, već i svih onih ljudi koji se bave umetnošću i koji pomažu ovoj porodici kako bi osnovala kuću za sve ljude koji vole umetnost, kaže gradonačelnik Predrag Terzić.

Na izložbi se mogu videti prepoznatljive slike dva kraljevačka umetnika nastale tokom godina. Umetnici su inspiraciju za izložene slike pronalazili u svojoj okolini, planinama Željinu i Goču i rekama Moravi i Ibru. Sve slike su urađene tehnikom ulje na platnu sa naglašenim koloritom impresionističkim i ekspresionističkim gestom.

U prostoru budućeg Legata, osim izložbi, planirani su i edukativni sadržaji za decu svih uzrasta.

Bosići su ostavili i ostavljaju dubok trag u srpskom slikarstvu, ostvarili su na desetine izložbi u Srbiji i inostranstvu. Dobitnici su brojnih likovnih i društvenih priznanja.

Sve informacije o tome kako možete pomoći izgradnju Legata Bosića možete dobiti na email [email protected]

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.