Od sutra skuplji hleb – evo i za koliko

Izvor/Foto: Pixabay

Nakon pola godine od donošenja uredbe kojom je država ograničila cenu hleba, vekna „Gradskog“ ili „Sava“ hleba više neće iznositi 46 dinara. Nova cena hleba biće za tri dana veća od dosadašnje.

Inače, kako poručuju iz resornog ministarstva, uredba doneta pre šest meseci (ograničenje cene hleba od brašna tip 500) ističe danas, ali će biti produžena na još tri meseca, s tim što će od sutra nova cena hleba umesto dosadašnjih 46 iznositi 49 dinara.

Do korekcije cena, kažu u ministrastvu, doći će bog toga što su se od novembra, kada je prvi put doneta uredba o kontrolisanim cenama povećali ulazni imputi za proizvodnju hleba.

Ovo povećanje biće mali ustupak proizvođačima, čiji su se troškovi u poslednjih pola godine povećali. I pored povećanja cene hleba, Srbij i dalje ima najjeftiniji hleb u regionu, poručuju iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Podsećamo, uredbu o ograničenju cene hleba, Vlada Srbije donela je kraje 2021. godine. U tom trenutku cena je bila ograničena na 46 dinara a razlog tome bilo je obezbeđivanje redovnog snabdevanja tržišta ovim hlebom i sprečavanje većih promena njegovih cena.

Kako ističu u Ministarstvu trgovine, prednost naše zemlje je u tome što u odnosu na mnoge druge ima dovoljno pšenice, pa je tako Vlada Srbije čak i dozvolila izvoz.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.