NUNS: Nedopustivo izveštavanje pojedinih redakcija o preminuloj osobi

Izvor/Foto: Twitter- NUNS

Povodom vesti da je juče u Dunavu pronađen leš za koga se sumnja da je nestali Matej Periš, za kojim se traga od 31. decembra, oglasilo se Nezavisno udruženje novinara Srbije najstrožije osuđujući izveštavanje pojedinih medija.

Iako su nažalost, ovakve tragedije postale svakodnevnica, čini se da su pojedini novinari i urednici otišli korak dalje, kršeći time Kodeks novinara Srbije. Ne samo da se ovakvim izveštavanjem, pokrivenim „ekskluzivnim „ fotografijama, unodi nemir među građane, već se i direktno nanosi bol porodicama onih koje tragaju za svojim najmilijima.

„Nezavisno  udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje današnje izveštavanje tabloida o preminuloj osobi čije je telo pronađeno u Dunavu.

Nagađanje o identitetu preminulog, a naročito objavljivanje fotografija i video zapisa sa lica mesta je etički nedopustivo u profesionalnom novinarskom poslu. Takođe, predstavlja i najozbiljnije kršenje Kodeksa novinara Srbije.

Podsećamo sve novinare i redakcije da je, prema Kodeksu novinara Srbije, novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše.

Prilikom izveštavanja o nesrećama i krivičnim delima, nije dozvoljeno objavljivanje imena i fotografija žrtava i počinilaca koje ih jasno identifikuju. Takođe, nije dozvoljeno ni objavljivanje bilo kakvih podataka koji bi indirektno mogli da otkriju identitet bilo žrtve, bilo počinioca, pre nego što nadležni organ to zvanično saopšti – stoji u Kodeksu novinara Srbije.

Dalje, novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih ili su teško pogođeni materijalni i drugi interesi građana.

I na kraju, izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije.

Pozivamo novinare i urednike da o pomenutom i sličnim događajima izveštavaju etički, u skladu sa profesionalnim standardima.

Takođe, pozivamo redakcije koje su objavile uznemirujuće fotografije i snimke da ih uklone, kao i da tekstove prilagode profesionalnim standardima, jer je ljudsko dostojanstvo važnije od profita, stoji na kraju saopštenja NUNS-a.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.