Nedelja zdravlja usta i zuba obeležena u vrtiću „Mladost“

„Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom“ ovogodišnji je slogan 32. po redu Nedelje zdravlja usta i zuba.  Služba za stomatološku zdravstenu zaštitu Doma zdravlja Kraljevo, obeležila je nizom manifestacija ovu nedelju, završavajući je tradicionalno zanimljivim predavanjem za najmlađe, ovog puta u vrtiću „Mladost“ PU „Olga Jovičić Rita“.

-Zdravstveno vaspitni rad počinje još u porodici, nastavlja se u samom vrtiću kod medicinskih sestara i vaspitača. Vrtić „Mladost“ u Kraljevu poseduje Stomatološku službu, što je zaista retko u Srbiji, da jedna Predškolska ustanova ima Službu u samom vrtiću. Naglašavamo da sama higijena i poseta stomatologu nisu najvažniji faktori kod očuvanja zdravlja usta i zuba, već akcenat treba staviti i na ishranu, kaže Vesna Račić, saradnik na unapređivanju zdravstvene zaštite PU „Olga Jovičić Rita“.

Foto: Filter media

Da je najvažnija prevencija, odnosno sprečavanje nastanka bolesti usta i zuba, mališane iz vrtića „Mladost“ danas je podsetila dr Biljana Radosavljević, specijalista preventivne dečije stomatologije.

Foto: Filter media

-Stalno govorimo o karijesu i paradontopatiji zuba, jer su to oboljenja nesumljivo najvećeg značaja zbog svoje rasprostranjenosti, ali treba se podsetiti i na prevenciju povreda koje su vrločeste u dečijem uzrastu, pogotovo za onu decu koja se bave nekim sportom. Povrede usta i zuba ni najmanje nisu naivne i ostavljaju velike posledice, koje se mogu sprečiti jedino štitnicima za zube.

Da je važno upoznati decu sa zdravljem usta i zuba u najranijem uzrastu, pokazuje primer devojčice Srne, koja kako nam je rekla redovno pere zubiće i odlazi kod zubara.

Foto: Filter media

-Nemam strah, već sam izvadila jedan zub. Perem ih redovno, ujutru i uveče „trava raste, kiša pada“, tako smo naučili. Svi treba da idemo kod zubara jer nije strašno a i da bi smo imali lepe zube.

Uvođenje novih tehnologija u stomatološku oblast, olakšavajuće je, jer se na taj način pacijentima nude dobra rešenja, što svakako treba naglasiti, ne umanjuje značaj prevencije.

Foto: Filter media

-Oralno zdravlje je deo opšteg zdravlja i kao takav ima nemerljiv značaj od samog detinjstva. Nažalost, pokazatelji zdravlja usta u Srbiji su godinama u kategoriji – nezadovoljavajući i kada se radi o najmlađem uzrastu i kod odraslih. U poslednje vreme situacija je malo bolja, ali daleko od onakve kakva treba da bude, rekla je prim. dr Dragana Tendjera Milićević, šef Odseka za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu.

Najnoviji podaci u Srbiji pokazuju da samo petina odraslog stanovništva iznad 25 godina, ima sve svoje zube. Kod dece do 12 godina, zdrave zube ima tek malo više od trećine, s tim da se ovaj procenat zdravih zuba smanjuje sa uzrastom, pa kod dece do 15 godina on iznosi tek 22 odsto.

Oko polovine odraslog stanovništva u Srbiji, prema podacima, pere zube više od jedanput dnevno, i ima svog stomatologa.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.