Nedelja Crvenog krsta – nagrade za male humanitarce

Ove godine Nedelja CK obeležava se pod sloganom „Zajedno činimo svet humanijim“

U okviru Nedelje Crvenog krsta, danas je u Kraljevu u Klubu odbornika obeležen Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi uručenjem nagrada učenicima koji su učestvovali na nagradnom konkursu „Krv – život znači“.

-Čestitam praznik svim dobrovoljnim davaocima krvi, svim članovima Crvenog krsta i svim Društvima za dobrovoljno davanje krvi iz Kraljeva. Ovom prilikom čestitam našim najmlađim sugrađanima koji su poslali preko 900 likovnih, SMS i literarnih radova, kaže Milanko Milićević predsednik Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Kraljevo.

Foto: Filter media

Osmogodišnja Helena Milićević, učenica II razreda Osnovne škole „Svetozar Marković“ osvojila je drugo mesto na likovnom konkursu u kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Foto: Filter media

-Nisam očekivala da ću osvojiti nagradu. Nacrtala sam anđele i ljude koji daju krv. O dobrovoljnom davalaštvu krvi već znam puno jer nas je učiteljica učila šta to znači.

Foto: Filter media

Za Crveni krst Kraljevo protekla godina nije bila laka, usled teške epidemiološke situacije bilo je manje dobrovoljnih davalaca. Ove godine situacija je daleko bolja. Sva krv koja se prikuplja na akcijama u Kraljevu opredeljena je za pacijente u Opštoj bolnici „Studenica“, ali i za one Kraljevčane koji se leče u drugim gradovima.

Za prvih pet meseci u akcijama dobrovoljnog davanja krvi u Kraljevu prikupljeno je blizu 900 jedinica krvi. Sledeća velika akcija biće organizovana početkom juna u Policijskoj upravi Kraljevo.

Podsećamo, svake srede u periodu od 9 do 14 časova svi zainteresovani građani, u prostorijama Crvenog krsta (ul. Cara Lazara 19), mogu dobrovoljno dati krv i tako pomoći na najhumaniji način onima kojima je pomoć neophodna.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.