Na današnji dan pre 42 godine plakala je Jugoslavija

4. maj zauvek će, prema rečima mnogih, ostati kao jedan od najtužnijih dana u našoj istoriji. Pre tačno 42 godine na današnji dan umro je Josip Broz Tito tadašnji predsednik sada već odavno bivše Jugoslavije.

Kada je spiker Miodrag Zdravković izgovorio rečenicu „Umro je drug Tito“ za tadašnje stanovnike Jugoslavije stalo je sve. Plakali su i stari i mladi žaleći za svojim Titom koji je preminuo nakon teške bolesti u 88. godini u bolnici  Ljubljani.

Izvor: BBC

Državnik za kojim je plakao svet

 Da nisu samo Jugosloveni žalili Tita najbolje svedoče snimci sa njegove sahrane koja je održava 8. maja.

Izvor: Jutarnji list

Beograd su tog dana posetili kako bi odali poslednju počast doživotnom jugoslovenskom predsedniku 33 predsednika, 21 premijer, četiri kralja i pet prinčeva. Podaci pokazuju da je sahrani prisustvovalo 229 delegacija iz 127 država sveta sa svih pet kontinenata.

Do tada, a ni od tada, nikada ništa slično nije zabeleženo u svetu.

Nakon Titve smrti na ovim prostorima se desilo mnogo toga, ne baš lepog. Ono što je najvažnije zajedništvo jugoslovenskih naroda ili popularno bratstvo i jedinstvo potpuno je nestalo.

Danas su mišljenja podeljena od toga da je Tito loše vodio spoljnu i unutrašnju politiku te ostavio zemlju u velikim dugovima, do toga da nikad više nećemo imati državnika kao što je bio Tito.

Izvor: 011 info

 Muzej Jugoslavije i Kuću cveća u kojoj je sahranjen Josip Broz i nakon više od četiri decenije i dalje posećuje veliki broj ljudi, što onih koji žale za starim vremenima, što onih koji žele da vide počivalište državnika koji je ujedinio tada jedan narod.

Bilo kako bilo, Tito je ono što je sigurno, ostao istaknuta ličnost savremene epohe, ne samo na jugoslovenskoj nego i na svetskoj političkoj sceni.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.