Monografija „Cigani u Srbiji“ u kraljevačkoj biblioteci

Izvor/Foto: SANU Niš

U Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u petak, 13. maja biće predstavljena monografija čuvenog srpskog etnologa, folkloriste i univerzitetskog profesora Tihomira R. Đorđevića pod nazivom „Cigani u Srbiji“.

Reč je o kapitalnom izdavačkom poduhvatu Centra za kulturu Aleksinac i ogranka SANU u Nišu, koji donosi fototipsko izdanje Đorđevićeve priređen doktorske disertacije, izvorno objavljene na nemačkom jeziku, i njen prevod na srpski.

U programu koji počinje u 18 časova na III spratu Biblioteke učestvuju: prof. dr Danijela Popović Nikolić, priređivač, Gordana Timotijević, prevodilac i Aleksandar Nikezić, urednik.

O monografiji

Ovo izdanje ima 400 strana i sadrži reprint disertacije objavljene na nemačkom jeziku u Budimpešti 1903. godine, delo na srpskom sa bibliografskim dodacima i napomenama prevodilaca i priređivača. Prvi deo ovog dela bavi se Ciganima u Srbiji u to vreme, jezičkim odnosima, podeli po veri, fizičkim i duševnim osobinama, načinu života i zanimanjima, kao i Ciganima u srpskom narodnom verovanju i predanju. Drugi deo je posvećen usmenom predanju Roma, njihovim zagonetkama, kletvama i zakletvama.

O autoru

Tihomir Đorđević (Knjaževac, 19. februar 1868 — Beograd, 28. maj 1944) bio je etnolog, folklorista, kulturni istoričar i profesor beogradskog univerziteta.

Završio je istorijski-filološki odsek Velike škole u Beogradu, a zatim je studirao u Beču i Minhenu, gde je doktorirao 1902. godine. Izdavao je Karadžić (časopis).

Đorđevićev opus je veliki – broj njegovih radova je oko sedam stotina. Đorđevićeva interesovanja bila su veoma široka i različita i kreću se od detaljnih analiza narodnog života Srba, preko etnografskih istraživanja života drugih naroda u Srbiji (Roma, Vlaha, Cincara, Grka, Čerkeza itd), do folklorističkih i socioloških studija ne samo Srbije, već i Balkana.

Izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 19. februara 1921, a za redovnog 16. februara 1937 – pristupnu besedu je pročitao 2. januara 1938.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.