Maturski ples u Kraljevu danas postao punoletan (FOTO/VIDEO)

Kraljevački maturanti danas su, nakon dve godine pauze usled pandemije, ponovo zaplesali tradicionalan maturski ples, koji se već osamnaest godina pleše na Trgu srpskih ratnika.
Foto: Filter media

-Ove godine najmanje smo vremenski vežbali ples, ali su maturanti izuzetno dobro savladali korake. Možemo reći da iz godine u godinu sve bolje ide održavanje plesa, da nam je lakše u samom radu a imperativ svega toga su svakako bile prethodne godine jer maturanti svake godine očekuju kada će se organizovati ples a na to gledaju kao na jednu od pozitivnih obaveza za završetak školske godine, kaže Igor Gudić, koordinator Maturskog plesa.

Foto: Filter media

Ples je kod maturanata, kako se danas moglo čuti, postao DNK, ili jedinstven matični broj svih svršenih srednjoškolaca. Tako je danas od 2000 maruranata, na trgu kod „Milutina“ plesalo njih čak 1179.

Filter media/YouTube

-Izuzetno sam ponosna što će danas naši maturanti plesati i biti sastavni deo Evrope. Od sveg srca im čestitam završetak ovog školovanja i želim im puno uspeha u daljem školovanju, rekla je Bojana Marinković načelnica Školske uprave u Kraljevu.

Foto: Filter media

-Danas je poseban dan za sve maturante, jer posle današnjeg dana prestaje detinjstvo i počinje ozbiljan život. Najvažnije je da svi oni postanu korisni članovi našeg društva a da danas uživaju, rekao je gradonačelnik Kraljeva koji je i otvorio ples.

Foto: Filter media

Turistička organizacija Kraljevo kao jedan od organizatora lepe tradicije i ove godine potrudila se da upotpuni maturantima današnji dan, kao i uvek večernjim koncertom. Ove godine za maturante će pevati „Amadeus bend“ a koncert počinje u 21 čas na Trgu spskih ratnika.

Foto: Filter media

-Kraljevo ima jedan od najlepših trgova u Srbiji a danas je definitivno najlepši. Svim maturantima čestitam završetak školovanja i želim im puno sreće u daljem školovanju i životu. Pozivam ih sve da večeras uživaju na koncertu, rekla je Ana Mirosavljević, direktorka Turističke organizacije Kraljevo.

Foto: Filter media

Nakon odigranog plesa i ovacija publike koji su pratili ovu manifestaciju, maturanti su tradicionalno zaigrali kolo, koje gotovo uvek izazove najviše oduševljenja kako kod đaka, tako i kod svih prisutnih na Trgu.

Filter media/YouTube

Prvi put maturski ples održan je u Kraljevu 2005. godine, kada su maturski kadril – popularni valcer „četvorki“ po taktovima Johana Štrausa, zaigrali tadašnji maturanti i na taj način priključili se svojom evropskim vršnjacima. Od tada su se čak četiri puta upisali u Ginisovu knjigu rekorda, a iako ove godine neće biti među onima koji pokušavaju da se upišu na ovu listu, prelepa slika iz Kraljeva svakako će obići svet.

Foto: Filter media
Foto: Filter media
Foto: Filter media
Foto: Filter media

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.