Iako ne stigne rešenje za porez na imovinu – morate ga platiti do OVOG DATUMA

Izvor/Foto: Pixabay

Kako nezvanično saznajemo, Odeljenje poreske administracije u Kraljevu još uvek nije poslalo rešenja. Građani treba da plate porez prema poslednjem kvartalu, a razlika će im biti vraćena, ukoliko ona postoji.

Zvaničnu potvrdu ovih informacija iz Gradske uprave nismo uspeli da dobijemo

Foto: Filter media
Druga rata poreza na imovinu mora da se plati do polovine maja. Iako mnogim domaćinstvima još uvek nisu stigla rešenja, pravilo glasi – ko zakasni sa uplatom mora da plati kamatu.

Zbog čega neki nisu dobili rešenje još uvek?

Iako rok za isplatu ističe praktično početkom sledeće nedelje, sve je više građana koji na kućnu adresu još uvek nisu dobili rešenje o plaćanju poreza na imovinu. Reč je zapravo o tome što se više gradova i opšina rešenja šalje elektronski a za to je potrebno imati nalog na e-Upravi. Iako nema najava da će rešenja početi da stižu na vreme svima, ostaje pravilo da porez mora da se plati.

Šta kažu nadležni?

Zakonom nije propisan rok za dostavljanje poreskih rešenja na kućnu adresu. Ali je propisan ovaj drugi rok do kada građani moraju da izmire ovu obavezu!

Iz Sekretarijata za javne prihode poručuju da građani koji nisu dobili još uvek rešenja, bilo elektronski bilo poštom na kućnu adresu, imaju obavezu da 16. maja uplate kvartalnu obavezu po prošlogodišnjem rešenju u visini poslednjeg kvartala za prošlu godinu.

 Ko razume – shvatiće.

Iz SZJP dodaju i da Zakon nije propisao u kom roku lokalne poreske administracije moraju doneti rešenja jer se donose u toku godine.

Dvostruki aršini – građani moraju, Javne ustanove ne moraju.

Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije više od 80 odsto domaćinstava u našoj zemlji ima pristup internetu. Prema drugim podacima polovina populacije starije od 15 godine ne zna nijednu osnovnu veštinu potrebnu za njegovo korišćenje.

Ovi podaci, kao i kamata zbog probijanja roka, mogu predstavlajti problem svima koji nisu dobili račun na kućnu adresu još uvek.

Dakle, stigli ili ne građani su dužni da do 16. maja izmire porez na imovinu, jer će već od sledećeg dana početi da se obračunava kamata, verovali ili ne.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.