Gužve na šalterima za pasoše – zakažite termin ŠTO PRE

Izvor/Foto: BBC

Iako gužva za obnovu dokumenata pred letnju sezonu nije nikakva novost, čini se da je ove godine završetak pandemije i otvaranje svih granica, doprineo tome da se traži termin više.

Većina građana se opredeljuje za zakazivanje termina onlajn, međutim postoji mogućnost zakazivanja i na licu mesta, s tim što će te se u tom trenutku načekati jer prednost imaju oni građani koji su zakazali preko e-Uprave.

Izvor:BBC

Kako do termina onlajn?

Zakazivanje termina za izradu putne isprave ili ličnog dokumenta onlajn putem, omogući će va da to učinite bez stresa i nervoze, kao i višečasovnog čekanja u redu. Pre nego što se registrujete na e-Upravu morate imati na umu da dozvoljeni termini za zakazivanje nisu isti kao što je radno vreme policijske stanice. Naime, svaka policijska stanica samostalno je opredelila termine u kojima dozvoljava elektronsko zakazivanje.

Termini su u trajanju od po 15 minuta za jednu osobu a potrebno je ispoštovati satnicu.

Najvažnije od svega jeste registracija na portalu e-Uprave, a nakon toga potrebno je samo pratiti uputstva za zakazivanje termina. Na kraju, korisnik dobija potvdru o uspešno zakazanom terminu.

Zakazivanje za članove porodice

Podnosilac zahteva za pasoš mora biti punoletna osoba koja ima srpsko državljanstvo, a olakšavajuće je to da građani mogu zakazati za sebe i uz taj termin dodati i termine za još četiri člana porodice ukoliko je potrebno.

Kada se termin zakazuje samo za maloletno dete, u tom slučaju potrebno je da zakazani termin glasi na ime roditelja, odnosno staratelja deteta.

Prilikom dolaska u zakazano vreme sa sobom je potrebno poneti ličnu kartu, pasoš čije je važenje isteklo ukoliko se obnavlja, kao i uplatnicu, dok fotografija nije obavezna, jer je fotografisanje omogućeno na licu mesta.

Najraniji datum za zakazivanje termina je jedan dan pre podnošenja zahteva. Najkasniji datum za zakazivanje je 30 dana unapred.

Podnošenje zahteva i bez zakazivanja moguće

Od kada je uvedena mogućnost zakazivanja termina za podnošenje zahteva za obnovu pasoša onlajn, većina građana najčešće se opredeljuje za tu opciju, kako bi osigurali sebi termin u vreme kada im odgovara, a samim tim izbegli čekanje i po više sati u redovima. Međutim, ni sa zakazanim terminom nije sve tako idealno, jer se dešavaju pomeranja, pa do šaltera građani dođu i sa pola sata zakašnjenja. Ovo se najčešće dešava upravo sada, pred sezonu letnjih odmora kada su gužve najveće.

Ipak, ukoliko niste stigli da zakažete ternim onlajn, postoji mogućnost da zahtev podnesete na licu mesta bez zakazivanja. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, morate imati na umu da vas čeka višesatno čekanje, jer prednost imaju oni građani koji su zakazali onlajn, odnosno putem e-Uprave.

Za 48 sati pasoš po hitnom postupku

Nakon podnošenja zahteva za pasoš, na izradu ovog putnog dokumenta u našoj zemlji čeka se do sedam dana. Međutim, moguće je skratiti period čekanja, ukoliko za to postoji opravdan razlog, ali to košta.

Zahtev po hitnom postupku moguće je podneti uz dokaz o hitnosti, pa ukoliko se uvaži, dokument se izrađuje za dva dana. Cena ove usluge znatno je skluplja, i iznosi 8.600 dinara. Regularna cena pasoša ukupno iznosi 3.600 dinara.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.