Dan pobede nad fašizmom obeležen i u Kraljevu

Kraljevčani sa posebnim pijetetom treba da obeležavaju 9. maj sećajući se onih koji su živote dali kako bi naš grad bio slobodan

Devetog maja 1945. godine, kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede.

Tačno 77 godina kasnije obeležen je istorijski datum polaganjem venaca na Spomenik otpora i pobede u Kraljevu. Vence su položili predstavnici Grada, pripadnici Vojske i Policije , udruženja građana i političke partije.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći, 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, a u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Istoričar dr Milan Matijević istakao je da Kraljevo danas sa ponosom obeležava ovaj dan, jer naš grad za to ima i poseban razlog, jer je ovde ostao dubok i krvav trag fašizma.

Foto: Filter media

-Taj fašizam je streljao šest hiljada nedužnih talaca. Oni ni tada nisu stali sa ubijanjem. I 1943. godine su izvršili masovno streljanje na aerodromu kada je ubijeno 99 nevinih talaca.

Povlačeći se sa fronta iz Grčke, Nemci su u Kraljevu vršili pretovar žive sile i ratnog materijala iz vagona normalnog u vagone uzanog koloseka, a nakon toga su se kretali dalje prema Višegradu. Matijević ističe da su oni povlačeći se napravili jak mostobran u Kraljevu.

-Vodile su se tada jake borbe i  tek 42 dana nakon oslobođenja Beograda, konačno, oslobođeno je i Kraljevo.

U borbama za oslobođenje Kraljeva poginulo je 67 partizana dok je preko njih 100 ranjeno. Nastradao je i veliki broj crvenoarmejaca, njih 357, koji su sahranjeni u selima Vrba, Podunavci, Ratina, Vitanovac.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika.Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona.Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.