Vežite pojas – nova akcija pojačane kontrole saobraćaja

Akcija traje do kraja nedelje, a za nepoštovanje ovih propisa rikujete novčanu kaznu ali i kaznene bodove

Saobraćajna policija do kraja nedelje sprovodi pojačanu kontrolu saobraćaja odnosno akciju koja je usmerena na korišćenje sigurnosnog pojasa i pravilnog načina prevoženja dece.
Foto: Filter media

U cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju u sklopu Međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja, Uprava saobraćajne policije u Kraljevu od početka nedelje imala je pune ruke posla. Kako ističe Zlatko Komarac zamenik komandira Saobraćajne policije u protekla dva dana u ovim prekršajima „uhvaćen“ je ne tako mali broj vozača.

Foto: Filter media

-Saobraćajna policija u Kraljevu otkrila je i sankcionisala 141 saobraćajni prekršaj za 48 sati nekorišćenja sigurnosnog pojasa u vozilu i tri prekršaja nepropisnog prevoženja dece u vozilu.

Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja osim na nevezvanje pojaseva u vozilu i nepropisnog prevoženja dece, usmerena je i na upotrebu mobilnog telefona u toku vožnje, ali i ostalih saobraćajnih prekršaja.

-U ovom trenutku apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, pridržavaju se ograničenja brzine kretanja, ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci  ne koriste mobilni telefon i obavezno vezuju pojas tokom vožnje. Skrenuo bih pažnju roditeljima da decu prevoze u skladu sa propisima, naglašava Komarac.

Kazne za ove prekršaje su 10.000 dinara odnosno 5.000 dinara u roku od 8 dana.

U 2021. godini na putevima u Srbiji život je izgubilo 107 osoba, od toga 67 vozača i 40 putnika koji nisu koristili sigurnosne pojaseve u trenutku saobraćajne nezgode. Kako pokazuju zvanični podaci, minule godine tri deteta je izgubilo život a nijedno od njih nije prevoženo na zakonom propisan način.

Ono što je važan podatak, a koji dolazi iz Saobraćajne policije jeste da se tokom trajanja akcija pojačane kontrole saobraćaja značajno smanji broj saobraćajnih nezgoda na putevima pa je tako zabeležena samo jedna nezgoda na teritoriji grada Kraljeva sa manjom štetom, bez povređenih lica tokom trajanja ove akcije.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.