Sutra je Lazareva subota – evo šta treba za sreću da uradite na praznik Vrbice

Izvor/Foto: Naissus Info

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju praznik Lazareva subota ili Vrbica. Ovaj praznik se uvek proslavlja u pretposlednjoj nedelji Velikog Vaskršnjeg posta, dan pred praznik Cveti. Sutrašnji praznik prate mnogi lepi narodni običaji.

Vrbica se uvek slavi subotom. Ovaj praznik obeležava se kao sećanje iz Novog Zaveta kada je Isus Hristos vaskrsao Lazara.

Običaj je da se na ovaj praznik nose grančice vrbe, što simbolično predstavlja ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. U hramove širom Srbije unose se vrbine grane koje ostaju tamo do nedelje, odnosno do praznika Cveti.

Izvor: Pixabay

Lazareva subota je radostan praznik koji donosi dobre vesti, sreću a posebno se vezuje za dečije osmehe i sreću najmlađih. Hristos je prolazeći kroz Jerusalim rekao: „Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko“.

Mališani na ovaj praznik stavljaju zvončiće oko vrata, a od vrbinih grančica prave venčiće za glavu.

Kuća se na ovaj dan obavezno kiti vrbinim grančicama i cvećem. Nakon Lazareve subote stiže praznik Cveti koga prate razni običaji a jedan od njih koji se kod pravoslavnih vernika nekada obavezno poštovao jeste umivanje u vodi punojcveća za sreću i lepotu.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.