Privrednici očajni: Nove e-kase NE STIŽU na vreme

Izvor/Foto: Pinterest/Pixabay

Privrednici očajni, iz Poreske prete kaznama, a kase im ne stižu na vreme

Od 1. maja stupa na snagu novi Zakon o fiskalizaciji, a u  Poreskoj upravi rečeno je da svi registrovani privrednici koji do navedenog datuma ne pređu na novi model e-fiskalizacije podležu kaznenim merama u skladu sa Zakonom.

Sve to bi bilo u redu da ovaj sistem neotežano funkcioniše, odnosno da postoje privrednici koji i dalje imaju problem sa nabavkom e-kase i štampača. Najčešće se susreću sa obaveštenjem da njihove kase ne mogu biti na vreme u funkciji, zbog toga što nisu stigli ili zbog toga što nema dovoljno vremena da se obrade i aktiviraju na vreme.

Izvor: Pinterest

Pitali smo vlasnika jednog ugostiteljskog objekta da li je preuzeo e-kasu i da li će na vreme preći na novi model.

-Juče nisu uspeli da je aktiviraju zbog kako sam razumeo nekog problema sa softverom. Veliki gužve prave ovakve probleme pa se zbog toga i sistem poremeti. Danas su uspeli da mi srede, tako da pre propisanog roka prelazim na novi model, kaže vlasnik jednog kafića u Kraljevu za portal Filter media.

U Udruženju Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije koji su primili veliki broj žalbi iz cele Srbije da iako su sve platili na vreme e-kase im neće biti isporučene na vreme.

„Pod ovakvim okolnostima smatramo skandaloznom izjavu Poreske uprave da će od 1. maja krenuti sa sankcionisanjem jer je njihov posao  da obezbede kvalitetne i neometane uslove poslovanja legalno registrovanim privrednicima, a ne da vrše represiju. Nije jasno za šta bi tačno trebalo da naplaćuju kazne privrednicima koji kucaju na staroj kasi jer im poručene nove e-kase nisu stigle. U tom slučaju ne dolazi ni do kakve utaje poreza“ kažu u Udruženju a prenosi Nova ekonomija, podsećajući da su i stare kase poveane sa Poreskom upravom za šta se mesečno plaća trošak za sim karticu operateru.

Na pijacama do daljnjeg neće biti sprovedena fiskalizacija

Nakon jučerašnjeg sastanka u Predsedništvu Srbije sa Aleksandrom Vučićem predstavnici pijačnih prodavaca obavestili su javnost da se novi model fiskalizacije za ovu kategoriju obveznika neće primenjivati od 1. maja.

Objašnjeno je da zbog kompleksnosti čitave situacije „tek se otvara prostor za rešavanje“. Predstavnici pijačnih prodavaca kažu da će se naredni dogovoreni sastanci obavljati u Ministarstvu finansija, kao i da će biti formirane radne grupe koje će raditi na rešavanju ovog problema, dok će prodavci pomoći državi da zajedničkim snagama što pre uklone stvari koje će kasnije dovesti do lakše fiskalizacije.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.