Počinje proba državne mature- ko dobro uradi test ocena ide u dnevnik

Izvor/Foto: Pixabay

Od danas do četvrtka u srednjim školama u Srbiji održaće se proba velike državne mature. Učenici će polagati tri testa. Ukoliko ne bude novih odlaganja ovako će matura izgledati od juna 2024. godine, najavljeno je iz Ministarstva prosvete.

Učenici završnog razreda srednjeg obrazovanja od danas pa do četvrtka polagaće testove iz maternjeg/srpskog jezike, matematike i predmeta po izboru. Za svaki test imaće po tri sata. Proba velike mature trajaće svakog od ova tri dana od 12 do 15 časova.

Kako bi nakon korone i dugog izostanka sa neposredne nastave motivisali učenike, najavljeno je da će maturanti ukoliko dobro urade test, moći da traže od nastavnika da im se ocena upiše u dnevnik.

U suprotnom rezultat na testu neće imati nikakav uticaj na đaka, ali ni na eksterno vrednovanje škole.

U toku prethodnih nedelja održane su i probe male mature  osnovnim školama širom Srbije, ali i novi krug Pisa testiranja.

Ukoliko ne bude novih odlaganja ovakvo polaganje državne velike mature trebalo bi da zaživi od juna 2024. godine, najavljuju iz resornog Ministarstva, pa će tako prvi put ovakvu maturu polagati sadašnji đaci drugog razreda srednjih škola.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.