Monografija „Reči su senke dela“ u kraljevačkoj biblioteci

Izvor/Foto: Novi Magazin

U Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ biće priređeno predstavljanje monografije „Reči su senke dela: razvoj diplomatije i međunaronih veza od XV do XX veka“ autora dr Duška Lopandića.

Reč je o obimnoj studiji oslonjenoj na brojne, referentne domaće i inostrane dokumentarne izvore koji su potkrepili autorova sagledavanja ličnosti i uloga najznačajnijih aktera u međunarodnoj diplomatiji od XV do XX veka, kao i razvoja diplomatskih odnosa i nastanka diplomatije, od renesanse do zaključenja Versajskog mirovnog ugovora.

Knjigom su predstavljeni diplomatski portreti izaslanika, državnika i mislilaca u internacionalnim diplomatskim okvirima, od Nikola Makijavelija do Vudroa Vilsona, a završno poglavnje knjige usredsređeno je na srpske diplomatske predstavnike na međunarodnim političkim skupovima, te se u tom kontekstu govori o Proti Mateji, Jovanu Ristiću i Nikoli Pašiću.

U programu učestvuju dr Duško Lopandić, autor, i dr Neven Cvetićanin, viši naučni saradnik Instituta društvenih nauka.

O autoru

Dr Duško Lopandić je rođen u Gradačcu 1957. godine.

Profesionalni je diplomata i stručnjak za evropsko pravo i regionalne odnose. Doktorirao je pravo na Univerzitetu Sorboni. Bio je, pored ostalog, ambasador Srbije u Portugalu i pri Evropskoj uniji u Briselu, pomoćnik ministra, kao i šef delegacije ili učesnik u brojnim međunarodnim pregovorima.


Ovaj program zakazan je za četvrtak 28. aprila, sa početkom u 13 časova na trećem spratu Biblioteke.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.